Çin'de haksız yere en uzun süre hapis yatan mahkuma 5 milyon yuan tazminat

Zhang Yuhuan ilk olarak idama mahkum edilmişti ancak verdiği hukuki mücadelenin ardından aklandı

Zhang Yuhuan 22,3 milyon yuan tazminat için başvurmuştu (China Daily)

Çin’in Jiangxi eyaletinde Zhang Yuhuan isimli kişi haksız biçimde 27 yıl hapis yatmasının ardından Cuma günü aklandı ve yaklaşık 5 milyon yuan (yaklaşık 6 milyon TL) tazminat aldı. 

Jiangxi Yüksek Halk Mahkemesi’nin kararına göre tazminatın 3,4 milyon yuanı (yaklaşık 4 milyon TL) haksız tutukluluk için verilirken 1,6 milyon yuan (yaklaşık 2 milyon TL) Zhang’ın çektiği zihinsel zorluk için verildi. 

Asia One'ın haberine göre Cuma günü tazminatı Zhang’ın yerine alan Zhang’ın abisi, "Tazminatın miktarı biraz hayal kırıklığı yaratsa da sonucu kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Zhang Yuhuan, parayı ilk olarak iki oğluna daire alarak onlara göz kulak olamadığı zamanı telafi etmek için ve emekli maaşı olarak kullanmayı planlıyor.

Yüksek Mahkeme 4 Ağustos’ta, Zhang’a verilen kasti cinayetten ertelenmiş ölüm cezasına çarptırıldığı ilk kararı bozdu ve 52 yaşındaki Zhang’ın dava dosyasındaki delillerin suçlu bulunması için yeterli olmadığına hükmetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zhang o gün serbest bırakıldı ve evine döndü.BBC'nin haberine göre Zhang’ın serbest bırakıldığı sırada ülkede en uzun süre haksız yere hapis yatmış mahkum olduğu belirtildi. 

Zhang, 2 Eylül’de 22,3 milyon yuan (yaklaşık 27 milyon TL) tazminat için başvuru yapmıştı. Her ne kadar Zhang başvurusunun altına bir meblağ alsa da miktarın ülkedeki en yüksek tazminat bededi olabileceği aktarıldı. 

Zhang’ın avukatlarından Luo Jinshou, müvekkillerinin daha fazla tazminat alması için çalıştıklarını “ancak bu kısmın mahkemeye bağlı olduğunu” belirtti. 

Çin’in en yüksek mahkemesi olan Yüksek Halk Mahkemesi, zihinsel hasar için verilen tazminatın toplam tutarın yüzde 35’ini geçmemesi gerektiğini şart koşuyor. Ancak haksız yere idama ya da aşırı cezalara mahkum edilmiş kişiler söz konusu olduğunda bu miktar artabiliyor. 

Bir köylü olan Zhang, 1993’te iki çocuğun cesedi bulunduğunda şüpheli olarak tutuklanmıştı. Ocak 1995’te iki yıl ertelemeyle idam cezasına çarptırılmıştı. Bu verilen iki yıllık süre içinde herhangi başka bir suç işlemediği sürece cezasının müebbete dönüştürüleceği anlamına geliyordu. 

Zhang’ın bugüne kadar birden fazla kez temyize gitmesinin ardından dava bu yıl 9 Temmuz’da yeniden görülmüştü. 

 

Independent Türkçe, Asia One, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU