ABD, Venezuela'ya giderken el koyduğu İran tankerindeki petrolü en az 40 milyon dolara sattığını açıkladı

ABD'li başsavcı, paranın çoğunun yardım fonuna aktarılacağını söyledi

2018'de Trump, nükleer çalışmaların azaltılması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini içeren anlaşmayı bozmuştu (AFP)

ABD, ağustos ayında el koyduğu Venezuela'ya giden 4 İran tankerindeki 1 milyon 116 bin varil petrolü 40 milyon dolardan (yaklaşık 335 milyon TL) fazla bir miktara sattığını bildirdi.

ABD savcıları 20 Temmuz’da, İran'a uygulanan yaptırımlar kapsamında Bella, Bering, Pandi ve Luna isimli dört tankere el konulması için dava açmıştı. Davanın ardından ABD Columbia Bölge Mahkemesi’nden Yargıç Jeb Boasberg, söz konusu gemilerin ABD limanına çekilmesi kararını vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı John Demers, dün yaptığı açıklamada, petrolün satılarak alıcıya teslim edildiğini söyledi.

Columbia Bölge Başsavcısı Michael Sherwin ise, ABD’nin petrolün satışından 40 milyon dolardan fazla miktarı tazminat olarak alacağını belirtti. Sherwin, paranın “büyük kısmının” “devlet destekli terörizmin” kurbanları için kurulan ABD fonuna aktarılacağını vurguladı.

Ancak para şimdilik kullanılamaz vaziyette çünkü Birleşik Krallık merkezli Oman Fuel, Umman merkezli Sohar Fuel ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mobin International Limited şirketleri, eylülde yaptıkları başvuruda, mahkemeye kargoların kendilerine ait olduğunu söylemişti. Açıklamalarına göre gemiler, Trinidad ve Tobago’ya oradan da Peru’yla Kolombiya’ya gitmeyi planlıyordu.

ABD yönetimiyse bu kuruluşların İran’ın petrol satışında kullandığı paravan şirket olduğunu, kazancınsa terör örgütü olarak tanımladığı İran Devrim Muhafızları’na aktarıldığını söyledi. Buna dayanarak kargonun üstünde hak iddia etti ve sattı. Demers, dava sonuçlandıktan sonra paranın büyük kısmının yardım fonuna nakledileceğini ifade etti.

İran ise ABD’nin iddialarını kabul etmiyor. Petrol Bakanı Bijan Nazganeh, gemilere el konulduktan sonra yaptığı açıklamada gemilerdeki petrolün İran’da doldurulduğunu doğrulamış ancak kargonun ve gemilerin kendilerine ait olmadığını söylemişti.

Bu gelişmelerle birlikte ABD ile İran arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Donald Trump, seçim yaklaştıkça İran’a baskısını artırıyor.

Son olarak ABD Hazine Bakanlığı perşembe günü, İran’ın petrokimya ürünlerinin alım ve satımına dahil olduğu gerekçesiyle İran, Çin ve Singapur merkezli 8 kuruluşa yaptırım uygulanacağını açıkladı.

 

Independent Türkçe, AFP, bne IntelliNews

DAHA FAZLA HABER OKU