Ege'de şiddetli deprem: Artçılar sürüyor, can kaybı 24'e çıktı, 9 binada kurtarma çalışmaları sürüyor

İzmir'de dün meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından kurtarma çalışmaları sabaha kadar aralıksız sürdü

İzmir'de dün şiddeti bir deprem meydana geldi. Ege ve Marmara bölgelerinden hissedilen deprem İstanbul'u da salladı. Merkez üssü İzmir Seferihisar olan depremin büyüklüğü 6,6 olarak açıklandı. 

AFAD, açıklamasında "Ege Denizi’nde İzmir’in Seferihisar ilçesinde saat 14.51’de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" denildi. Depremin yerin 16.5 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada ise depremin şiddeti 6.8 olarak duyuruldu.

Twitter'da @izmirimle adlı hesaptan paylaşılan videoda çok sayıda binanın yıkıldığı iddia edildi.

Validen ilk açıklama

İzmir Valisi Köşger yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız.

Vali Köşger, TRT Haber yayınına bağlanarak yaptığı açıklamada "Bayraklı ve Bornova'da yıkılan binalar olduğu bilgisi geliyor
İtfaiye, AFAD ve kurtarma ekipleri seferber oldu. Şu anda sağlıklı bilgi veremiyorum" diye konuştu.

Soyer: Afet ekiplerimiz hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de depremin ardından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.

Soylu: Ekiplerimiz müdahalelerine devam ediyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ulaşım ve iletişimde sıkıntı yok"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yaptığı açıklamada İzmir'de ulaşım ve iletişim açısından herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydetti.

"Enkaz altında kalanlar var"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, enkaz altında kalanların olduğunu bildirdi. Kurum "Bornova ve Bayraklı'da 5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık.  Afet Koordinasyon Merkezi valilik bünyesinde oluşturuldu. Tüm bakanlıklarımız, AFAD'ımız İzmir ve ilçelerine yönlendirilmiş durumda. Tüm ekiplerimizi seferber etme suretiyle vatandaşlarımızın yaralarını hızlı şekilde saracağız" diye konuştu. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 14.51'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 15.01 itibarıyla büyüklükleri 4,1 ila 4,8 arasında değişen 6 artçı sarsıntı yaşandı.

AFAD'ın açıklamaları

AFAD’ın aralıklarla yaptığı açıklamalarda depreme ilişkin bilgiler verdi.

Son yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

Hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e, yaralananların sayısı ise 804'e yükseldi.  296 artçı sarsıntı meydana geldi.

İstanbul'dan destek ekibi gitti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Arama kurtarma konusunda uzman 150 personelimiz ve 21 aracımız İzmir’de deprem sonrasındaki kurtarma faaliyetlerine katılmak için yola çıktığını" bildirdi. İmamoğlu, "Geçmiş olsun İzmir, İstanbul yanınızda" dedi. 

Erdoğan: 17 binada arama çalışmalarımız devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 binada arama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 

Erdoğan, İstanbul'da yaptığı konuşmada depreme ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

Son olarak buraya gelirken vefat sayımız 12 idi. Yaralı sayımız 438 idi. Bunlar içerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta. 8 vatandaşımız yoğun bakımdaydı. Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik.

"Kızılay merkezinin yanındaki bina, vinçler destekliyor"

Soyer, Kızılay Kan Merkezi yanındaki binanın vinçlerle önlem amaçlı olarak desteklendiğine yönelik bir fotoğraf paylaştı. 

Vinçle desteklenen binada çalışmalar sürüyor. 

Yan yatan binanın altındaki işletmenin içinde en az 4 kişinin kaldığı öğrenildi.   

WhatsApp Image 2020-10-31 at 01.01.31.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Enkaz altında kalanlardan birinin hayatını kaybettiği öğrenildi. 

9.5 saat sonra kurtarıldılar

Bakan Pakdemirli'nin 283 sokaktaki enkaz altından konuştuğu Buse Hasdemir ile 285 Sokak'taki 15 yaşındaki Günay Özışık yaklaşık 9,5 saat sonra kurtarıldı.

Bakan Koca'dan bilgilendirme

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremle ilgili olarak, "21 can kaybımız var, 435 kişi halen tedavi görüyor. 25’i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor. 364 kişinin tedavisi tamamlanarak taburcu edildi" bilgisini verdi. 

Koca Twitter'dan "112 Acil Yardım Ekipleri, UMKE Timleri, ambulanslarımız ve hastanelerimizle, acımızı azaltmak için İzmir’de görev başındayız" dedi. 

Can kaybı 24'e yükseldi

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 24 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, İzmir'de 743, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 olmak üzere 804 kişinin yaralandığı bildirildi.

Arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 8'inde çalışmalar tamamlandı, kalan 9 binada çalışmalar devam ediyor.

5 büyüklüğünde yeni deprem

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 08.31'de Ege Denizi'nde, İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17,25 kilometre açığında 5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem 7,33 kilometre derinlikte oluştu.

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 04.00 itibarıyla depremin ardından 31'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde, 341 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

 

 Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU