Bilim insanları bir kılıçbalığının 4,5 metrelik köpekbalığını neden öldürdüğünü araştırıyor

Bilim insanlarına göre saldıran balık, rekabetin fazla olduğu bir çevrede besinini güvenceye almaya çalışmış olabilir

Korunç sahne Nisan'da Libya'da açığa çıktı (Patrick Jumbara)

Bilim insanları ölümcül bir köpekbalığı saldırısını araştırıyor, ancak bu beklediğiniz türden bir saldırı değil.

Bu yıl dev bir dişi sapan köpekbalığının ölü halde Libya'da bir sahile vurması üzerine araştırmacılar, katilin neden saldırmış olabileceğini anlamaya çalışıyor.

Icthyological Research dergisinde yayımlanan makalede 4,5 metrelik köpekbalığının bir kılıçbalığının kılıcı tarafından yaralandığı ifade edildi. Kılıcının köpekbalığının başına girdiği ve ana sinirlerle kan damarlarının hasar gördüğü veya kesildiği belirtildi.

Tüyler ürpertici sahne, Nisan'da vatandaş bilimciler tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Görüntülerde, köpekbalığının içinde kırılmış ve gaga olarak bilinen 30 santimetre civarındaki bir kılıçbalığı bıçağı görülüyor. Araştırmacılar, saldırgan kılıçbalığının yaklaşık 3 metre uzunluğa sahip olduğunu tahmin ediyor.

Bilim insanları kılıçbalığı yaralamalarının "nadir olmadığını" ama bu olgunun tam olarak anlaşılmadığını yazıyor. Cansız objelere gaga saplanması genellikle kaza olarak değerlendirilirken, yazarlar kılıçbalıklarının korkunç gagalarını silah olarak kullandığına yönelik kanıtların arttığını söylüyor.

The New York Times'ta yayımlanan bir habere göre, benzer bir köpekbalığı ölümü 2016'da İspanya'nın doğusundaki Valencia'da gerçekleşti ve o zamandan beri 6 vaka daha kaydedildi.

Araştırmacılar, şöyle ekledi:

Kılıçbalığı gagalarının hidrodinamik ve beslenmeye bağlı önemli işlevleri olduğu düşünülüyor ve gaganın kırılması, kılıçbalığı açısından ciddi dezavantaj teşkil edebiliyor. Ancak hasar görmüş, sakat ve hatta gagası kayıp olan gagalı balıklarının (billfish) fiziksel durumunun görünürde halen iyi olduğuna dair raporlar da var. Bu durum, kılıçbalığının bir tehdidi önlenmek için yüksek hızlı hareketinin potansiyel açıdan zarar görmesini göze aldığına dair spekülasyona yol açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca köpekbalıklarınca avlanan genç kılıçbalıklarının gagalarını savunma amaçlı sapladığını gösteren görece yeni raporlar da mevcut. Ancak saldırgan hayvanın boyutu göz önüne alındığında bu, söz konusu vaka için geçerli değil.

Makalenin yazarları, bu hadisenin koşullarını kesin olarak açıklamanın mümkün olmadığını ifade etti. Kılıçbalığı, sapan köpekbalığına gagasını kazara saplamış olabilir ama rakibini bir besin kaynağından uzaklaştırmaya çalışıyor olması da aynı derecede mümkün.

Yazarlar, "Burada sunulan bulgulara (iki türün benzer boyutu ve ekolojisi, travma darbesinin yönü) dayanarak, köpekbalıkları ve diğer muhtemel rakiplere yönelik kılıçbalığı saldırılarında rekabetin itici güç olabileceğini varsayıyoruz" diye yazdı.

Bununla birlikte, baş karakterlerin açık deniz canlıları olması ve ölümcül etkileşimlerin genellikle saptanmaması nedeniyle, bu yorumun net biçimde desteklenmesi için daha çok veri gerekiyor. Bu sebeple, nekroskopi yapılması ve kılıçbalığı etkileşimine dair kanıtların derinlemesine araştırılması için kıyıya vuran köpekbalıkları üzerinde gelecekte yürütülecek çalışmaları destekliyoruz.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU