Fransa'da ikinci saldırı girişimi: Bıçaklı saldırgan vurularak öldürüldü

Sabah saatlerinde Fransa'nın Nice kentinde gerçekleşen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti. Avignon kentinde ise başka bir saldırı girişimi daha yaşandı. Saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü

Fotoğraf: AA

Fransa'nın Nice kentindeki Notre-Dame kilisesi yakınlarında bıçaklı saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği ve birden fazla yaralı olduğu belirtildi. 

Reuters, polis kaynaklarına dayandırarak saldırıda bir kadının başı kesilerek, bir adamın ise boğazı kesilerek öldürüldüğünü aktardı. 

Le Figaro gazetesi de hayatını kaybeden kadınlardan birinin kilise içinde, diğerinin ise yolda bulunduğunu aktardı. Saldırıda hayatını kaybeden üçüncü kişinin ise bir erkek olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanın olayla ilgili polis operasyonunun devam ettiğini ve kriz masası oluşturulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun da kriz masasına katıldığı bildirildi.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada olayın bir terörist saldırı olarak değerlendirildiğini belirtti ve saldırganın tutuklandığını duyurdu. 

 

Estrosi saldırganın olay sırasında ve gözaltına alındıktan sonra tekbir getirdiğini iddia etti. 

Avignon kentinde bir saldırı girişimi daha

Fransa'nın Avignon kentinde bir saldırı girişimi daha yaşandı.

Reuters'ın Fransız medyasından aktardığı habere göre, Avignon'da yoldan geçenleri silahla tehdit eden ve "Allahu Ekber" diye bağıran bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Acil saldırı planı devrede

Fransa’nın Nice kentindeki bıçaklı saldırı sonrası Başbakan Jean Castex, Ulusal Mecliste yaptığı konuşmada, ülkenin terörle mücadele eylem planını “acil saldırı" seviyesine çıkardığını belirtti.

Bu seviye kapsamında Fransız hükümeti, gerek görülmesi halinde yollar ve metroları kapatılabilecek, eğitime ara verebilecek, ayrıca siber saldırılar ve insansız hava araçlarına ilişkin düzenlemeler de yapabilecek.

Fransızcada "vigipirate" olarak bilinen ve ilk defa 1978’de kabul edilen terörle mücadele eylem planı, "ihtiyat", "saldırı riski" ve "acil saldırı" olarak 3 aşamadan oluşuyor.

Aralık 2016’da kabul edilen acil saldırı seviyesi, saldırı tehdidinde ya da saldırıdan hemen sonra devreye girebiliyor.

Türkiye'den tepkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından Türkçe ve Fransızca yaptığı açıklamada saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Sözcü Kalın'ın açıklamaları şöyle:

Nice'deki Notre-Dame kilisesinde gerçekleşen menfur terör saldırısını kınıyor, Fransız halkına baş sağlığı diliyoruz. Terörün dini, dili, rengi yoktur. Terörün ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla ve dayanışma içinde mücadele edeceğiz.

 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Fransa'nın Ankara Büyükelçiliğini etiketleyerek verdiği mesajında "Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi’nde gerçekleştirilen vahşi saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Terör, aşırılık ve şiddete karşı Fransız halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Hangi ideoloji, din, etnisite, mezhep etiketine sahip olursa olsun terörün ve teröristlerin insanlık dışı yüzü değişmez. Masum insanları hedef alan her türlü eylem, insanlık dışı bir eylemdir" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

Fransa'nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

 

Ne olmuştu?

Fransa'nın başkenti Paris'te de 16 Ekim'de ifade özgürlüğü ile ilgili dersinde Hz. Muhammed'in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty başı kesilerek öldürülmüştü.

Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olaydan sonra Fransa'da birçok Müslüman STK'da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Charlie Hebdo'nun tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleri ise Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Macron denilen zatın, İslam ile derdi nedir, Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şey kazandırmaz. Zaten 1 yıl sonra seçim var. Seçimde de akıbetini göreceğiz. Yolunun pek uzak olduğunu zannetmiyorum.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo çarşamba günkü (28 Ekim 2020) baskısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınlamıştı.

Erdoğan ise Fransız Charlie Hebdo dergisinin kendisini hedef alan karikatürüne bakmadığını ifade ederek "Ben neyim ki, sevgili Peygamberime hakaret eden namussuzlarla ilgili benim bir şey söylememe gerek yoktur" demişti.

 

Reuters, İHA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU