Milli Gazete yazarından Albayrak’a eleştiri: Sanki doğmamış bebeğe don biçiliyor gibi hava seziyoruz

“Umarız yanılıyoruzdur. İnşallah yanılan biz oluruz. Zira yanılmıyorsak zor günler kaçınılmaz demektir”

Fotoğraf: AA

Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Yeni bir yabancı sermaye yatırım dalgası ufukta belirdi. Birçok çok uluslu şirketin üretimleri Asya’dan Türkiye’nin bulunduğu bölgeye geliyor” ifadelerini eleştirdi.

Ceyhan bugünkü köşe yazısında Albayrak’ın ifadelerini şöyle yorumladı:

Dikkat ettiyseniz açıklamada “ülkemize yönlendirmeye başladı” diye bir şey denilmiyor. Ya ne deniliyor? “Bölgemize yönlendirmeye başladı” deniliyor. Bu durumda “birçok çok uluslu şirket üretimlerini Asya’dan bölgemize yönlendirmeye başladı” diye sevinmek neyin nesi oluyor? Acaba “bu şirketler bölgemizde üretime başlarlarsa bundan biz de mutlaka istifade ederiz” diye mi düşünülüyor? Yani “komşuda pişerse bize de düşer” mi deniliyor?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Albayrak’ın açıklamasında “Bu dönemde küresel şirketlerin Türkiye gibi yabancı şirketlere karşı tarafsız, şoklara dirençli, güvenilir, dinamik ortamlara ihtiyacı var” ifadesinin geçtiğini hatırlatan Ceyhan, şunları söyledi:

Keşke bu güzel ifadeleri Bakan Albayrak yerine küresel şirketlerin temsilcilerinden duymuş olsaydık. Bu ifadeleri küresel şirketlerin temsilcileri dile getirmiş olsalardı kendi kendimizi övme gibi duruma düşmüş olmazdık. “Adamlar Türkiye’yi sığınacakları sağlam bir liman olarak görüyorlar” diye hep beraber övünürdük. Şimdi sanki kendi kendimize eğleniyor gibi değil miyiz? “Yeni bir sermaye dalgası ufukta belirdi” diye sevinip duruyoruz ama bu sermaye dalgasının ülkemize gelip gelmeyeceği konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz.

Sadece iyi niyetli tahminlerle idare ediyoruz. Bu tür senaryolar ile ekonomi nereye kadar idare edilebilir? Bilemiyoruz. Çünkü ekonomi konusundaki cehaletimizin farkındayız. Sağdan soldan duyduklarımız ile yetinmek durumundayız. İyimser olmak istiyoruz ama yapılan açıklamalar hevesimizi kursağımızda bırakıyor. Sanki doğmamış bebeğe don biçiliyor gibi hava seziyoruz. Umarız yanılıyoruzdur. İnşallah yanılan biz oluruz. Zira yanılmıyorsak zor günler kaçınılmaz demektir.

 

Milli Gazete, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU