Malkoç: 2020’de Kamu Denetçiliği Kurumu’na 7 yılın tamamı kadar başvuru yapıldı

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kuruma 2020 yılında geçmiş 7 yılın tamamı kadar başvuru yapıldığını açıkladı. Malkoç, artışın Kovid-19 sebebiyle alınan idari ve diğer tedbirlerden kaynaklandığını söyledi

Fotoğraf: AA

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ve  Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sayıştay’ın 2021 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda rekor artış

Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurumun 8. yılını doldurduğunu, bu süre içerisinde halkın nazarında, idarecilerin nezdinde farkındalık oluşturmaya çalışıp, sorunları çözmek için kapasitesini geliştirmeye gayret ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kurumun tanınırlığının artmasıyla beraber başvuru sayısında da artış olduğuna işaret eden Malkoç,  Ekim 2020 itibarıyla 87 bin 144 başvuru yapıldığını bildirdi. Malkoç, alınan tavsiye kararlarına uyma oranlarının da her yıl arttığını vurguladı. 

Malkoç: Artışın nedeni Kovid-19 tedbirleri

Malkoç,  "2020 yılında yapılan başvuruyu, geçmiş yıllara oranladığımızda, geçmişteki 7 yılın tamamı kadar başvuru yapılmıştır. Bu artışın sebebi Kovid-19 sebebiyle alınan idari ve diğer tedbirlerden kaynaklanmaktadır. Kurumumuza özellikle 3 kamu bankasının temel destek kredisine ilişkin yaptığı düzenleme ve bununla ortaya çıkan sorunlarla ilgili çok sayıda başvuru gelmiştir” diye konuştu.

2020 yılında Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan bu başvurulardan yüzde 93’ünün karara bağlandığını belirten Malkoç, “Vermiş olduğumuz kararlardan 67 bin 389’u tavsiye veya kısmen tavsiyedir, 2 bin 462’si dostane çözüm kararıdır, diğerleri ret kararıdır" dedi. 

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş: 205 kamu idaresinde yapılan denetimlerde 5 bin 703 hata tespit edildi

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da komisyonda Sayıştay’ın 2021 yılı bütçesine ilişkin sunum  yaptı.

Sayıştayın 2019 yılı denetim programı kapsamında Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi 179, bu kanuna tabi olmayan 11 kamu idaresi olmak üzere 190 Sayıştay denetim raporunun TBMM'ye sunulduğunu bildiren Baş, ayrıca 205 kamu idaresinde de denetim gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Düzenlilik denetimleri kapsamında, kamu idarelerinde stratejik planlama, mali yönetim ve iç kontrol sistemine ilişkin 846 hatanın tespit edildiğini belirten Baş, "Bütçe türü itibarıyla en fazla hata mahalli idareler ve özel bütçeli idarelerde tespit edilmiş olup bu alanda kurumsal kapasitenin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir." diye konuştu. 

Mali rapor ve tabloları etkileyen hatalar ile mevzuata uygunluğa ilişkin hataları da aktaran Baş, denetimler kapsamında mali rapor ve tabloları etkileyen bin 903 hata, mevzuata uygunluğa ilişkin de 3 bin 800 olmak üzere toplam 5 bin 703 hatanın tespit edildiği bilgisini verdi.

sayistay.jpg
Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş / Fotoğraf: AA

 

En fazla bulgu mahalli idarelerde

Sayıştay Başkanı Baş, "Bütçe türü itibarıyla en fazla bulgu mahalli idarelerde tespit edilmiştir. Gerek kurumumuz tarafından gerekse kamu idarelerince müteakip dönemlerde yapılacak denetim, rehberlik ve kapasite artırımı çalışmalarının dikkate alınması gerektiği değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Malkoç ve Sayıştay Başkanı Baş'ın konuşmasının ardından milletvekillerinin, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2021 yılı bütçeleri üzerindeki değerlendirmelerine geçildi. 

Kamu Denetçiliği Kurumu nedir?

14 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kamu denetçiliği hukuk sistemimize girmiştir. Kamu denetçiliği diğer bilinen adıyla ombudsmanlık İsveçe'de “aracı” anlamına gelen ‘ombuds’ ve “kişi” anlamına gelen ‘man’ kelimelerinden oluşmuştur ve aracı kişi anlamına gelmektedir. 

Yasada kurumun görev ve yetkileri, "Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak suretiyle, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak" olarak tanımlanmıştır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU