Dünyanın en büyük böcek çiftliği Fransa'da kuruluyor

Dikey çiftlik, birçok sürdürebilir çözüm üretiyor

Nisanda Gent Üniversitesi'nde öğrenciler böcek yağından yapılan waffle'ı denemiş, diğer yağlardan pek bir farkı olmadığını söylemişti (Reuters)

Fransa’da Ynsect isimli şirket 2022’de, yılda 100 bin tonluk düşük karbonlu alternatif protein kaynağı üretebilecek 40 bin metrekarelik dünyanın en büyük böcek çiftliğini kuruyor.

Gıda için artan küresel talep dünyadaki boş alanları tehdit ederken söz konusu firma tarım arazisi ayak izini azaltmanın yolunu dikey çiftlikle buldu. Şirket, çiftlik böcekleriyle sürdürülebilir çözümler de üretiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Euronews'un haberine göre, balıkların, çiftlik ve evcil hayvanların beslenmesinde üretilen un kurtlarının kullanılabileceği, böylece tedarik zincirindeki diğer hayvansal proteinlerin sürdürülebilir hale geleceği düşünülüyor. Böceklerin atıklarınınsa tarımda gübreleme için kullanılabileceği böylece sıfır atık bir çiftlik kurulabileceği planlanıyor.

Örneğin, genellikle deniz ürünleriyle beslenen somon ve karides gibi çiftlik balıkları okyanus hayatına gittikçe daha çok tehlike arz ediyorken onları böcek proteiniyle beslemek sürdürülebilir bir alternatif haline geliyor.

Ynsect CEO’su Antoine Hubert, hedeflerinin besin zincirinin temelinde yani böceklerde ve toprakta devrim yapmak olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Bu durum ister vegan ister et tüketen olsun herkesi ilgilendiriyor çünkü bitkilerimiz ve hayvanlarımız böyle besleniyor.

Söz konusu çiftlikle birlikte yüzde 98 daha az toprak kullanacağı vurgulanırken protein üretiminin karbon ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkisinin büyük miktarda azaltılacağı iddia edildi. 

Öte yandan, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (GTÖ) gıda üretiminin gittikçe artan nüfus miktarının çoğalan taleplerini karşılamak için 2050’ye kadar yüzde 70 büyümek zorunda olduğunu tahmin ediyor.

Çiftçilik için elverişli olan arazinin çoğunun halihazırda kullanıldığı düşünülürse herkesin beslenebilmesi için daha yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Bu yüzden firma birçok yatırımcının da dikkatini çekiyor. Ynsect 6 Ekim’de toplam 372 milyon dolar (yaklaşık 3 milyar 100 milyon TL) yatırım aldığını açıklarken yatırımcılardan en dikkat çekeni ünlü oyuncu Robert Downey Jr. oldu. Hollywood yıldızının Footprint Coalition isimli ekoloji odaklı girişimi tam 224 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 861 milyon TL) yatırım yaparken Downey Jr, bunun sebebini şöyle açıkladı:

Ynsect’in üretim süreci atık oluşturmuyor ve BM’nin Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’yle uyumlu.

Aynı zamanda şirketin kurucu ortağı olan Hubert, Ynsect’in sadece böcek üretmekle ilgili olmadığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

İklim kriziyle artan nüfus sebebiyle daha az arazi ve daha az kaynak kullanarak daha çok gıda üretmemiz gerekiyor. Böylece ormanları ve okyanusları koruyabiliriz.

 

Independent Türkçe, Euronews, Reuters, Fortune

DAHA FAZLA HABER OKU