Sağlık Bakanı Koca başkanlığındaki toplantının ardından: Özel hastaneler pandemi hastanesine dönüşüyor mu?

Özellikle İstanbul'da vakaların artması nedeniyle özel hastanelere 'hazırlıklı olun' mesajı verilse de, bazı hastanelerin kapsam dışı tutulması gündemde. PCR testi negatif olup tomografisinde bulgu olanların durumunun da SGK'yla görüşülmesi bekleniyor

Kovid-19 Bilim Kurulu üyeleri, bu akşam saatlerinde İstanbul'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yla bir araya gelecek. Toplu taşıma araçları, alışveriş noktaları, pazar yerleri, mesai saatleri, evden çalışma modelleri gibi konuların ele alınacağı toplantı, Bilim Kurulu'nun salgın sürecinde Bakan Koca'yla İstanbul'da gerçekleştireceği ilk toplantı olacak / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 20 Mart'ta özel hastanelerle vakıf hastaneleri, pandemi hastanesi ilan edilmiş olsa da, gerek açılan pandemi hastaneleriyle kamunun talebe yetişmesi gerek ise yaz aylarında vakaların kontrol altında tutulması nedeniyle pratikte bu uygulamaya ihtiyaç duyulmadı.

Ancak son haftalarda özellikle İstanbul'daki vaka artışı, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Sağlık sektöründen isimler, pazartesi akşamı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yla bir araya geldi.

"Şuan için özel hastaneler ile vakıf hastaneleri, pandemi hastanesi olarak hizmet vermeyecek"

Gerçekleştirilen toplantının detaylarını konuştuğumuz Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, özel hastaneler ile vakıf hastanelerinin pandemi hastanesine dönüştürülme kararının şimdilik uygulanmayacağını söyledi:

Sayın Bakan (Fahrettin Koca) ile vaka sayılarının kontrolden çıkmaması için yapılabilecekleri görüştük, en kötü senaryoya göre simülasyon çalışması yaptık. Özel sektör, yoğun bakım ihtiyaçlarının yüzde 50’ye yakınını şuanda karşılıyor. 'Hangi kuruluşta ne kadar yatak var, hastaneler ne kadar donanımlı?' gibi konuları gözden geçirdik. Her ihtimale hazırlıklı olmak için neler yapılabileceğini görüştük. Şuan için özel hastaneler ile vakıf hastaneleri, pandemi hastanesi olarak hizmet vermeyecek. Ancak ihtiyaç duyulması halinde, kaç hastaneye gerek varsa biz hazırız. İhtimaller, ihtiyaç olması halinde hazır tutuluyor.

 

Op. Dr. Reşat Bahat OHSAD.jpg
Op. Dr. Reşat Bahat / Fotoğraf: OHSAD

 

"Bazı hastanelerin kapsam dışı tutulması yönündeki talebimizi Bakan beye ilettik"

Bazı hastanelerin kapsam dışı tutularak pandemi hastanesi şeklinde hizmet vermemesi konusunun toplantıda görüşülüp görüşülmediğini de sorduğumuz Op. Dr. Reşat Bahat, bu yöndeki taleplerini Bakan Koca'ya ilettiklerini belirtti. 

Kovid-19 hastalarını tedavi ederken diğer hastalara virüs bulaştırmamanın ayrı bir disiplin gerektirdiğini belirten OHSAD Başkanı, "Belli hastanelerin koronavirüs tedavisi hizmeti verirken, bazılarının kapsam dışı tutulması gerektiğini arz ettik" ifadelerini kullandı.

Zincir hastanelerin bazı şubelerinin Kovid-19 için ayrılırken, diğerlerinin farklı alanlarda hasta tedavisini sürdürmesini talep ettiklerini belirten Bahat, şöyle konuştu:

Kemik iliği tedavisi olan hastalar var. Kanser tedavisi sürenler ya da farklı tedaviler gören hastalar bulunuyor.  Sağlık turizmi de bir yandan sürdürülmeye çalışılıyor. Bazı hastanelerin kapsam dışı tutulması konusu, sayın Bakan'la yeniden görüşülecek. Gerekirse tüm özel hastaneler pandemi hastanesine dönüşür ama şuan için İstanbul'daki vakalar, bu durumu gerektirecek düzeyde değil. Kovid-19 sürecine ilişkin olumsuzbir durum oluşmaması için büyük hassasiyet duyuluyor. Bu salgını ciddi sıkıntılar olmadan atlattığımızda, hem sağlık sistemimiz hem de hastanelerimiz dünyada örnek gösterilecek. Bu durum, sağlık turizmine de katkıyı artıracak.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Sağlık Bakanlığı, SGK'yla PCR testlerindeki durumu görüşecek" 

PCR testleri negatif çıkan ancak akciğer tomografisinde bulguya rastlanan hastaların durumunun da toplantıda görüşüldüğünü belirten Reşat Bahat, "Bu konudaki sıkıntımızı ilettik.

Muhtemel tanı ve akciğer tutulumu olması kaydıyla ödeme yapılması önemli. Sağlık Bakanlığı, SGK'yla PCR testlerindeki durumu görüşecek" yorumunu yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın özel sektörden gelen bir isim olduğu için kendilerini anladığını ifade eden Bahat, son olarak sağlık sektöründeki herkesin salgın yükünü bertaraf etmek adına var gücüyle çalıştığını, hep birlikte ellerinden geleni yapmak adına çaba sarfettiklerini dile getirdi.   

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU