Rusya'nın Şam mülteci konferansı "elinde patladı"

Rus heyetinin ziyaretinin, Şam yönetiminin önümüzdeki ay düzenleme çağrısında bulunduğu konferansa ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri meselesine odaklanacağı belirtildi

İdlib kırsalında yerinden edilmiş Suriyeli öğrencilerin havadan çekilmiş bir görüntüsü / Fotoğraf: AFP

 

Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri konferansı için birçok ülkenin Şam'a gelmeyi reddetmesi neticesinde Rusya'nın konferansı erteleme yönünde bir eğilim sergilediği iddia edildi.

Bugün, Lübnanlı yetkililerle çeşitli konuları görüşmek üzere bir araya gelmesi beklenen bir Rus heyeti Beyrut'a gelecek.  Ziyaretin ana gündem maddesini, Rusya'nın Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşleri için düzenlemeye çalıştığı konferans oluşturuyor. Bunun yanı sıra, Lübnan ve İsrail arasında bugün ikinci oturumu yapılacak olan petrol arama ve güneydeki kara ve deniz sınırlarını belirleme görüşmeleri de ziyaretin diğer gündemini oluşturuyor.

Lübnan'da hükümeti kurmakla görevli Başbakan Saad Hariri'nin Rusya işleri müsteşarı George Şaban Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Rus heyetinin ziyaretinin, Şam yönetiminin önümüzdeki ay düzenleme çağrısında bulunduğu konferansa ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri meselesine odaklanacağını belirtti. Şaban, birçok ülkenin Suriye'ye gelmeyi reddetmesi nedeniyle konferansın erteleneceğini, yapılacak görüşmelerde söz konusu konferansın Kazakistan'da yapılabileceği konusunun ele alınacağına işaret etti.

Bilgiler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bu ayın sonunda Beyrut'u ziyaret edebileceğine işaret ederken, söz konusu ziyaret iptal edildi. Şaban bununla ilgili olarak, "Ziyaret planı hala devam ediyor ve henüz iptal edilmiş değil. Ancak tarih henüz belirlenmedi" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Şarku'l Avsat'a açıklamalarda bulunan cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, "Rusya'nın Lübnan ziyaretinin, Suriyeli mültecilerin ülkelerin geri dönüşleri konusunda düzenlemeye çalıştığı ve şu ana kadar hala bir gelişmenin olmadığı konferansa odaklanacağını" belirtti. Bunun yanı sıra, "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ele alınacağı ve Rusya'nın NOVATEK şirketi aracılığıyla ortak olduğu petrol arama konusunun tartışılacağı" ifade edildi.

Kaynaklar, mülteci konferansının şu ana kadar henüz olgunlaşmadığına ve konferansın kaderinin Rus heyetinin ilgili ülkelerle yapacağı ziyaretin sonucuna bağlı olduğuna dikkat çekti. Kaynaklar, Lübnan'ın bu bağlamda ortaya konulacak teklifleri beklediğini söylerken, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın uzun süredir sözünü ettiği tutumu yineledi ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri için uluslararası toplumdan yardım çağrısında bulundu. "Lübnan, özellikle büyük bir kısmı güvenli hale gelen bölgelerden gelen Suriyeli mültecilerin bir an önce ülkelerine geri dönmesinden yanadır. Lübnan'a giden ve ülkelerine geri dönen Suriyeliler var. Lübnan, çöken ekonomisi ışığında, yaklaşık bir buçuk milyon Suriyelinin artık ekmek, su, elektrik, petrol ve devlet tarafından sağlanan diğer imkanlardan yararlanmasına güç yetiremiyor" ifadelerine yer verdi. Kaynaklar bunun öncesinde, Dünya Bankası'nın maliyet tahminlerini hatırlatarak, Lübnan'ın Suriyeli mülteciler sebebiyle doğrudan ve dolaylı olarak 48 milyar doları aşan ek yükün altına girdiğine dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU