Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan’ın insanlık dışı saldırısını en ağır şekilde kınıyoruz

Bakanlık, Ermenistan’ın savaş suçu işlediğini belirterek, “vicdan ve sorumluluk” sahibi ülkeleri saldırılara dur demeye çağırdı

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’ın Berde kentine düzenlenen saldırı hakkında Ermenistan’ı “en ağır şekilde” kınadı.

Bakanlık, “Vicdan ve sorumluluk sahibi ülkeleri Ermenistan’ın işlemeye devam ettiği savaş suçlarına dur demeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ermenistan’ın, dün (26 Ekim) ilan edilen ateşkese rağmen Azerbaycan’da çatışma bölgesi dışındaki sivil yerleşim alanlarına yönelik olarak devam eden saldırıları tüm evrensel insani ve ahlaki değerleri ayaklar altına almaktadır” denildi ve şöyle devam edildi:

Ermenistan silahlı kuvvetlerinin bugün akşam saatlerinde Berde kentine yönelik saldırısında biri 2 yaşında bir çocuk olmak üzere dört sivil hayatını kaybetmiş, 13 kişi yaralanmıştır. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, tüm Azerbaycan halkına başsağlığı diliyoruz. Ermenistan’ın bu insanlık dışı saldırısını en ağır şekilde kınıyor, vicdan ve sorumluluk sahibi ülkeleri Ermenistan’ın işlemeye devam ettiği savaş suçlarına dur demeye çağırıyoruz.

“Manidar buluyoruz”

Bakanlık açıklamasında ayrıca “Minsk Grubu Eşbaşkanlarının girişimleriyle bugüne kadar ilan edilen 3 ateşkesin her seferinde Ermenistan tarafından ihlal edilmesine rağmen, bu ihlallere Eşbaşkanlardan herhangi bir tepki gelmemesini de manidar buluyoruz” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun Goranboy, Terter ve Berde illerine top ve füzelerle ateş açtığını duyurmuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Berde'ye atılan füze nedeniyle 4 sivilin yaşamını yitirdiğini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 sivilin yaralandığını bildirmişti.

Çatışmalar yeniden alevlenmişti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül'de, Ermeni güçlerin saldırılarıyla başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor ve Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor.

Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında.

Öte yandan bölgede 1991 yılında ilan edilen "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti", Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU