Senegal açıklarında göçmen teknesi battı: 100'den fazla kişiden haber alınamıyor

Yerel halkın ahşap teknelere binerek donanmaya eşlik ettiği kurtarma görevinde 51 kişi kurtarıldı. Ancak göçmenlerin bulunduğu teknenin yaklaşık 200 kişi taşıdığı düşünülüyor

İspanya'nın Kanarya Adaları'na ulaşmayı uman göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin, içeride yaşanan bir patlama sonucu batmasıyla en az 100 kişinin Senegal açıklarında boğulduğu düşünülüyor.

Kazadan kurtulanlar yerel basına yaptıkları açıklamada, ahşap teknenin motorunun yanmaya başladığını ve alevlerin yakıt fıçılarına sıçradığını söyledi.

Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca göçmen, yardım beklerken saatlerce su üstünde kalmaya çalıştı.

Senegal Savunma Bakanlığı cuma günü iki donanma gemisinin M'Bour şehri açıklarında felakete uğrayan teknenin yardımına gittiğini ve 51 kişiyi kurtardığını bildirdi.

Yerel halk da ahşap teknelerine binerek kurtarma operasyonuna katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir videoda, arka planda kaza geçiren tekneden dumanlar yükselirken balıkçıların bir adamı sudan çıkardığı görülüyor.

Kazadan kurtulanlar Senegal medyasına yaptıkları açıklamada, teknede 200 kadar kişinin olabileceğini söyledi.

Kurtulanlardan Dame Mbengue, Senegalli l'Observateur gazetesine "Bir noktada motor alev aldı. Mürettebat alevleri kontrol altına almayı başarmıştı. Ama alevler tekrar başladı ve benzin bidonlarına ulaştı. Güçlü bir patlama oldu. Tekneden atlayıp denize daldım" dedi.

Mbengue bir grup arkadaşıyla İspanya'ya gitmekte olduğunu ve bu yolculuğa tekrar çıkacağını anlattı.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ise olayla ilgili paylaşttığı tweet'te "Açık denizde genç yurttaşları taşıyan teknenin patladığını öğrenince çok duygulandım" ifadesini kullandı.

Yardım gruplarının insan kaçakçılarının rotalarını değiştirdiğini belirtmesinin ve Kovid-19 pandemisinin birçok insanı ülkelerindeki sorunlu ekonomik şartlardan kaçmaya çalışmaya itmesinin ardından, bu yıl Batı Afrika'dan Kanarya Adaları'na uzun mesafeli denizi geçmeye çalışan göçmen sayısında keskin bir artış yaşandı.

İspanya İçişleri Bakanlığı'na göre ekim ortasına kadar 8 binden fazla göçmen deniz yoluyla Kanarya Adaları'na ulaştı. Bu sayının 2019'un aynı döneminde sadece bin olması, yaklaşık yüzde 700'lük bir artış yaşandığını gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU