Yunanistan'ın 29 Ekim'i, Türkiye'nin ise 28 Ekim'i kapsayacak şekilde ilan ettiği NAVTEX'ler iptal edildi

Türkiye'nin Akdeniz’de planlı atış eğitimlerine ilişkin NAVTEX'ini iyi niyet göstergesi olarak iptal ettiğini bildirildi

Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı (AA) "Güvenlik kaynaklarının Yunanistan'ın 29 Ekim'i, Türkiye'nin ise 28 Ekim'i kapsayacak şekilde ilan ettiği NAVTEX'leri iptal ettiğini açıkladı" ifadelerini abonelerine servis etti.

AA’nın aktardığına göre; güvenlik kaynakları, Türkiye'nin Akdeniz’de planlı atış eğitimlerine ilişkin NAVTEX'ini de iyi niyet göstergesi olarak iptal ettiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasındaki teklifi üzerine Türkiye ve Yunanistan'ın ilan ettiği NAVTEX'leri iptal etme kararı aldığını belirtmişti.

NAVTEX nedir?

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında art arda gelen NAVTEX ilanları gerilimi artıran unsurlarından biri.

İngilizce "NAVigational TEleX" kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve uyarıların yapılması için kullanılan uluslararası yazılı haberleşme sistemi olarak biliniyor. 

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU