Norveç'te bulunan balina Rus donanmasının eğittiği bir silah olabilir

Balıkçılar, teknelerinin etrafında dolanan beyaz balinayı saran askıları çözmek için dondurucu suya daldı

Norveç’in kuzeyinde balıkçıların bulduğu arkadaş canlısı beyaz balina, kendisini saran kayıştan kurtarıldı. Uzmanlara göre bu kayışla hayvana bağlanan ekipman, balinanın Rus donanması için eğitilmiş olabileceğinin bir işareti.

Beyaz balina (beluga) ilk kez geçen hafta Norveç’in Rusya’yla en kuzeydeki sınırı olan Finnmark kıyılarında görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norveç devlet televizyonu NRK’ye konuşan 26 yaşındaki balıkçı Joar Hesten, “Denize ağ atacağımız sırada balinayı teknelerin arasında yüzerken gördük” dedi.

Hayvanın sürekli kendilerini takip ettiğini belirten balıkçı, teknenin etrafında dolaşan balinanın kayışlarla sarılmış olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Norveç Balıkçılık İdaresi’nin (NDF) başarısız girişimlerinin ardından Hesten, balinanın üzerine geçirilmiş 2 kayışı cuma günü çıkarmayı başardı.

Rolfsoya adasının yakınlarında gerçekleşen balinayı kayıştan kurtarma çalışması için Hesten’e NDF’den bir ekip eşlik etti. Genç balıkçı, denize girmeden önce buz gibi suda hayatta kalmasını sağlayacak özel bir kostüm giydi.

 

 

Hesten NRK’ye yaptığı açıklamada, “Sudayken çok yakınıma geldi ve uzanıp ön kopçayı çözdüm” dedi.

2. kayışı çıkarmak zor olsa da Hesten kayışa bir kanca geçirmeyi başardı ve balina yüzdükçe kayıştan kurtuldu. Balıkçının çıkardığı kayışın üzerinde “St.Petersburg Ekipmanı” yazıyordu.

Norveç Kutup Üniversitesi Kutup ve Deniz Biyolojisi Fakültesi’nden Profesör Audun Rikardsen, “Bu, herhangi bir Norveçli bilim insanın işi değil. Balinanın Rusya’dan geldiğini düşünüyoruz” dedi.

Rikardsen, “Eğer uzun süredir bunu taşıyorsa onun için iyi bir şey değil. Rusya bölgesindeki balinaları esaret altında tuttuklarını biliyoruz ve işte onlardan biri kurtarıldı. Bunlar genellikle tekneleri takip ediyor” ifadelerini kullandı.

İletişime geçtiği Rus araştırmacılardan beyaz balinanın kendileriyle bir ilgisinin olmadığı yanıtını aldığını söyleyen Rikarsen, “Balinanın büyük  ihtimalle Murmansk’daki Rus donanmasıyla alakalı olduğunu söylediler” diye konuştu.

Aynı alanda çalışma yapan Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden Martin Biuw da “Balina Rusya’dan gelmişse bunun Rus araştırmacıların değil de Rus donanmasının işi olduğuna inanmamız için ortada büyük bir delil var” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar balinaya bağlanan kayışın, kamera veya başka araçları tutturmak için kullanıldığını tahmin ediyor.

 

 

Hem ABD hem de Rusya, Soğuk Savaş, Vietnam Savaşı ve Irak Savaşı sırasında aralarında balinalar, yunuslar, deniz aslanları ve fokların da olduğu deniz memelilerini eğitmişti.

ABD’de Kaliforniya’nın San Diego şehrinde bulunan Donanma Deniz Memelisi Programı faaliyetlerine devam ediyor. Hayvanlar burada deniz mayınlarını tespit etmek, limanları korumak ve deniz yatağındaki cisimleri kurtarmak için eğitiliyor.

Rusya’nın da deniz altı memelilerini askeri amaçlar doğrultusunda eğittiği biliniyor.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU