İran’dan tampon bölge hazırlığı: Çatışmaların yaşandığı bölgenin sınırına yığınak yapıldı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar yaşanan Dağlık Karabağ bölgesinin İran sınırında 5 km'lik bir tampon bölge oluşturulabileceği ifade ediliyor

Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, ülkesinin Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaların yaşandığı kuzeybatı sınır bölgesine askeri yığınak yaptıklarını söyledi. 

İhtiyaç olursa takviye yapılacak

Sınır bölgesindeki birlikleri ziyareti esnasında İran devlet televizyonuna konuşan Pakpur, "Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı kara birliklerinin bölgeye dün başlayan intikali, gerekli görülmesi durumunda arttırılacaktır" dedi.

Amaç halka güven vermek ve sınır değişikliğini önlemek

Pakpur, asker ve teçhizat intikalinin amacının, İran halkına bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettikleri yönünde güven vermek ve jeopolitik sınırların değişmesine karşı olduklarını orta koymak olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sınırdan Dağlık Karabağ’a doğru 5 kilometrelik alanda tampon bölge oluşturulabileceği belirtiliyor.

“Sabrımız var”

İran Genel Kurmay Başkanlığı Sözcüsü Ebülfazl Şikarçi, daha önce yaptığı bir açıklamada “Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan’ı uyarıyoruz, bizim de sabrımızın sınırı var, her türlü tehdit ve sınır ihlaline sert bir şekilde karşılık vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

“Sınır Azerbaycan’ın kontrolüne geçti”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, önceki yaptığı açıklamada 20 köy ve 1 kasabayla birlikte, Azerbaycan-İran sınırının işgal altındaki kısımlarının tamamen kontrol altına alındığını duyurmuştu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan da "Sınır hattı boyunca şiddetli çatışmalar devam ediyor. Tam kontrolün sağlanması söz konusu olamaz. Azerbaycan birliklerinin bazı noktalarda Aras nehrini görmesi, onların İran sınırını tamamen kontrol ettiği anlamına gelmez" demişti.

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı sayılan Dağlık Karabağ'da çatışmalar, 27 Eylül'de yeniden alevlenmişti. Ateşkes mutabakatlarına rağmen taraflar, askeri faaliyetlere devam ediyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU