Borç yapılandırmasının kapsamı ve taksit sayısı belli oldu

Borç yapılandırmasında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cazaları, KYK borçları, hazine alacakları kapsamda olacak. Peşin ödeme yapılırsa faizler silinecek. 18 taksit imkanı getirilecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, borç yapılandırmasına dair sunacakları kanun teklifinin kapsamını ve şartlarını açıkladı.

Mehmet Muş, para cezaları ve çeşitli borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin hazırladıkları kanun teklifinin Gelir, Kurumlar, Katma Değer, Özel Tüketim, Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları, vergi cezaları, gecikme faizleri, trafik, nüfus para cezaları, karayollarında kesilen para cezaları, usulsüz geçişleri gibi idari para cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekler, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, 4749 sayılı Kanun kapsamında Hazine alacakları, 6183 sayılı Kanun'a göre takip edilen diğer alacakları kapsayacağını söyledi.


AK Parti Grup Başkanvekili Muş, şunları kaydetti:

"Burada kanun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etme şartı var. Maksimum 18 taksit yapılabiliyor. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar ödeme yapılırsa Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi gecikme faizi silinecek. Gümrük Vergisi faizi ve gecikme zamları, gümrük idari para cezaları yapılandırma kapsamında. İlk taksit ödeme tarihi Ocak 2021. Sosyal Güvenlik primleri, cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da yapılandırma kapsamına aldığımız borçlardan bir tanesi. İl Özel İdareleri'ne olan borçlar kapsama alınıyor. Emlak, Çevre Temizlik, İlan ve Reklam vergi ve harçları, su, katı atık ücretleri, katılım payları zam ve faizleri yapılandırma kapsamına alınan diğer borçlar. Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı paylarına ilişkin borçlar yapılandırma kapsamına alınıyor."

Muş, yapılandırma ile ne kadar para toplanmasının beklendiği sorusu üzerine yaklaşık 500 milyar TL olduğunu söyledi. 

Palandöken: Yapılandırma çalışmaları esnafımızı umutlandırdı


AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması için çalışma başlattıklarını açıklamasına yönelik ilk açıklama Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi. 

Hükümet tarafından vergi ve prim borcu yapılandırması çalışmalarının son derece önemli ve yerinde bir karar olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yapılandırma çalışmaları esnafımızı umutlandırdı. Uzun zamandan beri böyle bir çalışmanın yapılmasını bekliyorduk. Bu yapılandırma ile hem devletimiz hem de esnafımız kazançlı çıkacak. Devlet alacağını tahsil edecek, esnafımız ise sıkıntıya girmeden borcunu ödeyecek. Daha önceki yapılandırmadan Hazinenin kasasına 70 milyar liranın üzerinde para girmişti. Esnafımız da devletimizde bu yapılandırmadan kazançlı çıkmıştı" ifadelerini kullandı.
 

thumbs_b_c_e3b9ebb75277c63ae8ee950ac666543e.jpg
TESK Başkanı Bendevi Palandöken / Fotoğraf: AA

 

Bir süredir vergi ve prim borçlarına yönelik bir borç yapılandırması için hükümete çağrıda bulunan Palandöken, AK Partili Muş'un açıklamasından saatler önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Vergi ve SGK borçları nedeniyle e-haciz işlemi uygulanmış binlerce esnafımız var. Birçok banka da bu nedenle kredi vermiyor. Dolayısıyla esnafımız zor durumda kalıyor. Yeni çıkacak vergi yapılandırmasında vergi borçları faizsiz ve 60 ay vadeli olarak yapılandırılmalı" mesajını vermişti. 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU