Matrix 4: Neo simülasyonun içinde hâlâ hayatta mı?

Keanu Reeves'in karakteri Neo'nun son filmde öldüğü görülmesine rağmen Matrix 4'te nasıl geri dönecek

Reeves, Matrix 4'ün "ilham veren bir aşk hikayesi" olacağını söylemişti (Warner Bros)

Neo, Matrix 4’te birler ve sıfırlar olarak evrenin içine dağılmış biçimde mi karşımıza çıkacak? 

Wachowski Kardeşler’in Matrix hikayesi 2003’te sona erdiğinde insanlık istediği noktaya ulaşırken bunun bedeli epey ağır olmuştu. Trajik biçimde Smith’in yıkımı Neo’nun da ölümünü beraberinde getirmişti. 

Ancak Neo karakterini canlandıracak Keanu Reeves'in, 2021’de vizyona girmesi beklenen Matrix 4’te yer alacağını doğrulamıştı. Bununla birlikte filme dair pek fazla detay mevcut olmadığından serinin hayranları Neo’nun nasıl geri dönebileceğine dair farklı fikirler öne sürüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir diğer ifadeyle bunun neden gerçekleşeceğinden çok nasıl olacağı daha büyük bir soru işareti olacak görünüyor. 

Screen Rant'in haberine göre esasen Neo’nun fiziki bedeni ölmüş olsa da benliği zarar görmeden hayatta kalmış olabilir. Revolutions’da Neo gibi Smith’in yuttuğu Kahin’in dönüşü buna emsal teşkil ediyor. Kahin tamamen koddan oluştuğundan Smith’in yıkımı dijital varlıkları etkilememiş gibi görünüyordu. 

Serinin yeni filmi eski oyuncularının yanı sıra Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick gibi genç oyuncuları da barındıracak. Dolayısıyla onların daha çok merkezde yer aldığı ve Reeves’in daha çok akıl hocası rolünde kaldığı bir senaryo akla yatkın görünüyor. 

Esasen bu Lana Wachowski’ye fiziksel olarak da Neo’nun geri dönmesinin yaratacağı senaryo zorluğundan da kurtarabilir gibi görünüyor. 

Bununla birlikte Matrix üçlemesinin Neo’yu bir İsa Mesih alegorisi olarak sunduğu sır değil. Bu doğrultuda Matrix 4’ün Neo’yu kanlı canlı geri getirmek yerine dijital bir varlık haline getirmesi anlatının bütünlüğüyle uyumlu görünüyor. 

Bu aynı zamanda üçlemenin varoluşun doğasına dair yaptığı tartışmayı da sürdürmesine olanak tanıyabilir. Neo’nun dijital hali, önceki haliyle aynı mı? Neo’yu Neo yapan şey esasen ne? Bu gibi sorular üçlemenin yaptığı felsefi tartışmayı derinleştirebilir. 

Matrix 4 her anlamda yeni soruları ve tartışmaları gündeme getirecek gibi görünüyor.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU