Floyd'u öldürmekten yargılanan polis memuru Chauvin'in hakkındaki '3. dereceden cinayet' suçlaması düşürüldü

Chauvin’in 2. dereceden cinayet ve adam öldürme suçlamalarından yargılanmasına devam edilecek

Floyd'u öldüren polis memuru Chauvin. Fotoğraf: Reuters

ABD'de George Floyd'u gözaltına alırken diziyle boynuna bastırarak ölümüne neden olan polis memuru Derek Chauvin hakkındaki 3. dereceden cinayet suçlaması düşürüldü.

Hennepin bölge mahkemesi hakimi Judge Peter Cahill’in kararı kamuya duyurulurken, Chauvin’in 2. dereceden cinayet ve adam öldürme suçlamalarından yargılanmasına devam edileceği kaydedildi.

3. ve 2. derece cinayet suçlaması ne anlama geliyor?

3. dereceden cinayet daha önceden planlanmamış şekilde ölüme sebep olma suçlamasını içerirken, 2. derece cinayet ise olay anında gösterilen tepki veya dikkatsizlik sonucu ölüme neden olma suçlamasını kapsıyor.

Serbest bırakıldı

Minnesota Eyalet Mahkemesi, 7 Ekim’de Chauvin'in (44) kefaletle serbest bırakıldığını açıklamıştı.

Chauvin için, mayıs ayından bu yana tutuklu bulunduğu Oak Park Heights'taki hapishanesinden şartlı salıverilmesi için kefalet bedeli olan 1 milyon doların, ''Allegheny Casualty Company'' isimli kuruluş tarafından garanti edildiğini onaylayan bir tahvil yayınlanmıştı.

478531-1817897796.jpg

Allegheny Casualty Company tarafından yayınlanan tahvil. Ekran alıntısı: Twitter


Derek Chauvin'in de kefaletle serbest bırakılmasının ardından, Floyd davasında yargılanan polis memurlarının tamamı serbest kalmış olmuştu.

Floyd'un ölümünün ardından ülke genelinde protesto

Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki Floyd, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in uzun süre diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca "nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

478576-1948477583 (1).jpg

Fotoğraf: Twitter


Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline sıçramıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU