Akar'dan S-400 açıklaması: NATO sistemine entegre edilmeyecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar S-400 hava savunma sisteminin NATO'dan uzaklaşmak anlamına gelmediğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Rus hava savunma sistemi S-400'lerin Türkiye için bir tercih değil zorunluluk olduğunu,  S-400'lerin Türkiye'de NATO sistemlerine entegre edilmeyeceğini söyledi.

Akar Bloomberg'de yer alan açıklamalarında, Rus hava savunma sisteminin Türkiye için "zorunluluk" olduğunu belirterek bunun NATO'dan uzaklaşmak anlamına gelmediğini söyledi.

"S-400'ler NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına endegre edilmeyecek" diyen Akar, bunun yerine sistemin diğer NATO üklelerinde de örneği olduğu üzere (Yunanistan S-300) ayrı bir şekilde kullanılacağını belirtti.

Haberde ayrıca Akar'ın "Her savunma programı tedariki çerçevesinde deneme ve sistem kontrolleri yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamiyle teknik bir faaliyettir" sözleri de yer aldı.

Haberde Akar'ın "deneme ve sistem kontrolleri" söylemi S-400 testlerinin örtük bir şekilde doğrulaması olarak yorumlandı.

ABD Türkiye'yi tehdit etmişti

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan ABD, bu sisteminin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'ya tepki göstermişti.

Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesi üzerine ABD, Türkiye'yi F-35 savaşuçaklarının programından çıkarmıştı.

ABD, Türkiye'yi S-400'leri kullanılmaya başlaması durumunda da yaptırımla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

Test atışı iddiası

Türkiye, 2017'de Rusya ile imzaladığı 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşması kapsamında geçen yıl teslim edilen hava savunma sistemlerini 16 Ekim'de test etmişti.

Test atışları için Sinop kentine yerleştirilen Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin test atış sahası yakınlarında bir füze 16 Ekim'de ateşlenmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU