Cumhuriyetçiler, İspanya'nın 24 kentinde "ülkeden kaçan eski kral soruşturulsun" dedi

Eski hükümdar, ağustostaki tartışma sırasında İspanya'dan sıvıştığından beri Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşıyor

Sevilla kentindeki göstericilerden biri Cumhuriyetçilerin bayrağını üzerine sardı (Reuters)

Göstericiler, ağustostaki tartışma bulutu içinde ülkeyi terk eden eski Kral Juan Carlos'un soruşturulması için çağrıda bulunmak üzere, İspanya'daki 24 şehirde pazar günü bir araya geldi.

Protestocular Juan Carlos'un, kara para aklamadan vergi kaçırmaya, mali geçmişindeki yolsuzluklardan dolayı suçlanması için yürürken kırmızı, mor, sarı Cumhuriyetçi bayraklarını dalgalandırdı. 

2014'te tahttan feragat eden 82 yaşındaki eski hükümdar, oğlu Kral VI. Felipe’yi daha da fazla mahcubiyete sürüklemekten kaçınmak için İspanya’yı terk ettiğinden beri Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşıyor.

Protesto sırasında Reuters'a konuşan 74 yaşındaki emekli öğretmen Juan Morillo "Yozlaşmış eski kralın yargılanması için çağrıda bulunmak ve cumhuriyeti talep etmek için buradayız" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carlos resmi olarak soruşturma altında değil ancak İspanya ve İsviçre'deki tahkikatlarda, İspanyol firmaları tarafından kazanılan 6,8 milyar euro (yaklaşık 63 milyar TL) değerindeki yüksek hızlı Suudi treni ihalesiyle ilişkili yolsuzluk iddialarının hedefi haline gelebilir.

İspanya Yüksek Mahkemesi'nin savcısı, yolsuzluk soruşturmasını tren ihalesini de kapsayacak şekilde genişletip genişletmemeyi değerlendiriyor. Genişletirse Carlos'u da resmen soruşturmaya dahil edecek.

Eski kral iddialar hakkında kamuoyuna açıklama yapmazken avukatı Javier Sanchez, gerektiği takdirde Carlos'un savcıların emrinde olduğunu söyledi.

Kraliyet skandallarının ardından, geçen pazartesi sol görüşlü Bağımsız Medya Platformu tarafından yayımlanan bir anket, İspanyolların yüzde 90,9'unun ülkede cumhuriyet kurulmasını tercih ettiğini ortaya çıkardı.

Bununla beraber yüzde 34,9'luk kesim kraliyet ailesini desteklediğini ve yüzde 24,2'yse fikrinin olmadığını söyledi.

Ağustos ayında, monarşi yanlısı ABC gazetesinin yayımladığı ankette, yüzde 33,5 cumhuriyeti tercih etmiş, yüzde 6 fikrinin olmadığını söylemiş ve yüzde 4,1'se kayıtsız kalmıştı.

Bu ay içinde Barselona'da binlerce gösterici, huzursuz bölgeyle ulusal makamlar arasında devam eden gerilimin ortasında Kral Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez'in ziyaretini protesto etmişti. 

Küçük protestocu gruplar Kral'ın fotoğraflarını yakmak için toplanmıştı. Bölgedeki 7,5 milyonluk nüfusun kabaca yarısı tarafından desteklenen bu Katalonya ayrılıkçı hareketinin üyeleri, İspanya'nın kuzeydoğu köşesinde cumhuriyet kurmak istiyor.

Bu gösteriler de, Katalonya özerk bölgesinin başkanı Quim Torra'nın, İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından seçim yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasının üzerinden iki haftadan az zaman geçmişken gerçekleşmişti.

Son birkaç yıldır Juan Carlos’un üzerine suçlama gölgesi düştü. Bunların tümü, kırılgan monarşinin istikrarı ve eski hükümdarın General Franco’nun 1975’teki ölümünden sonra demokrasiyi yeniden tesis etmekle kazandığı popülarite için ağır sonuçlar doğurdu.

Kral Felipe, Carlos'un Suudi Arabistan'la bağlantılı gizli bir offshore fonundan milyonlarca euro alacağına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından, mart ayında reddi miras yaparken babasının yıllık maaşını da elinden aldı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU