Madencilerin eylemi sürüyor: Bu yoldan dönmeyeceğiz

Yıllardır ödenmeyen tazminatları için mücadele eden işçiler, yeniden Ankara’ya yürüyüş hazırlığında

Fotoğraf: Tükenmez Haber

Yıllardır ödenmeyen tazminatlarını alamadıkları için Soma'dan Ankara'ya yürümek isteyen maden işçileri gözaltına alınmıştı. Talepleri karşılanana kadar eylemden vazgeçmeyeceklerini belirten maden işçileri serbest bırakılmalarının ardından Salihli'de oturma eylemine başladı. Maden işçileri iş güvenliğinin sağlanması ve tazminatlarının ödenmesi talebiyle Ermenek'te de oturma eylemlerine devam ediyor.

Tükenmez Haber'e konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işçilerin taleplerinin karşılanmaması durumunda yeniden Ankara'ya yürüyüşe başlayacaklarını söyledi.

31 madenci gözaltına alınmıştı

Soma Uyar Madencilik’te çalışan maden işçileri, 14 yıldır ödenmeyen tazminatları için ilk olarak Soma'daki Maden Şehitliği önünde 5 gün oturma eylemi yaptı. Madenciler, taleplerinin karşılanmaması üzerine oturma eylemlerini sonlandırıp Ankara’ya yürüyüş başlattı. Günlerce engellenen işçiler Salihli'ye geldiklerinde jandarma ekipleri, Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu’nun yürüyüş yasağına aykırı eylem yaptıkları gerekçesiyle 31 maden işçisini gözaltına aldı. 7 saat boyunca gözaltında tutulan maden işçileri, ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakıldı.

2.jpg
Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

Talepler karşılanmazsa Ankara'ya yürüyecekler

Maden işçileri ile birlikte Salihli'de oturma eylemine devam eden Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ile görüerek, taleplerini anlattıklarını, taleplerinin karşılanmaması durumunda 20 Ekim Salı günü Ankara'ya yürüyüşü yeniden başlatacaklarını belirtti.

"Bu yoldan dönmeyceğiz"

Aksu, "Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir firmada çalışan maden işçilerinin bir kısmı 14 yıldır iş tazminatlarını alamıyor. Yine aynı maden ocağında 8 yıldır ödenmeyen iş kazası tazminatı ve yine yıllardır ödenmeyen kıdem tazminatları gündemde. Bizler taleplerimizin karşılanması için eylemdeyiz ve bu yoldan dönmeyeceğiz. Manisa Valisi ile bir görüşme gerçekleştirdik ve Vali Yaşar Karadeniz bizlere Salı gününe kadar bir görüşme sağlayacağını söyledi. Eğer taleplerimiz yerine getirilmezse ne koşulda olursa olsun salı günü Ankara'ya yürüyüşümüzü başlatacağız" dedi.

3.jpg
Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

Ermenekli madenciler de oturnma eyleminde

Karaman'ın Ermenek ilçesinde de madenciler, işten çıkarmalara, iş güvenliklerinin sağlanmamasına, tazminatların ödenmemesi ve maaşlarının yatırılmaması gerekçeleriyle başlattıkları oturma eylemlerine devam ediyor. Ermenekli madenciler de, talepleri yerine getirilmezse Ankara’ya yürüyüş başlatacak ve başkentte Somalı maden işçileriyle buluşacak.

"İşçiler her gün ölümle burun buruna yaşıyor"

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin de, Ermenek'teki madencilerle birlikte eylemde.

"Karaman'ın Ermenek ilçesinde maden işçileri, her gün ölümle burun buruna yaşıyor" diyen Genel Başkan Çetin, "Burada durum çok kötü. İşçilerin iş güvenliği yok. Ermenekli madenciler ile birlikte oturma eylemimize devam ediyoruz. İşçilerin maaşlarının ve tazminatlarının ödenmesi ve iş güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Bu bölgede 50'ye yakın maden işçisi, haksız bir şekilde işten atıldı. Arkadaşlarımızın hemen işe iade edilmelerini istiyoruz. Eğer taleplerimiz yerine getirilmezse, Ankara'ya yürüyüşümüzü başlatacağız" şeklinde konuştu.

4.jpg
Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

CHP'li Ünver: Patron haksız, devlet kayıtsız

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver de bölgede gelişmeleri takip ediyor.

Tükenmez Haber'e konuşan Ünver, "Ermenekli ve Somalı madenciler sendikaları öncülüğünde eylemlerine devam ediyor. Burada patronun haksızlığı, devletin de kayıtsızlığı var. 13 aydır maaşını alamayan maden işçileri var. Hükümet kayıtsız, bu durumu sadece izliyor. Herhangi bir girişim, patron üzerinde işçilerin haklarının çözülmesi noktasında herhangi bir girişimi yok. İşçiler TKİ ile görüştüler, onlar da 'Burası özel ocak, biz buraya karışamayız' dediler. Aslında Anayasa'da, ülke içindeki bütün tabii kaynakların devlete ait olduğu hüküm altına alınmış durumda. Özel şirketlere, özel kişilere işletme ruhsatı vererek anayasanın etrafından dolanılıyor. 'Ben ruhsatı özel şirkete verdim, hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum' deniyor. Devletin bu yaklaşımı doğru değil. Bu işçilerin haklarının takipçisi olunması lazım, yoksa sömürü devam eder. Hükümetin ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu işe bir an önce el atması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

5.jpg
Fotoğraf: Tükenmez Haber​​​​​​​

 

CHP'li vekillerden işçilere ziyaret

CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen de serbest bırakılmalarının ardından Salihli'de oturma eylemi başlatan işçileri ziyaret etti. Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, her zaman haklı talepleri için eylemde olan madencilerin yanında olduklarını söyledi.

Bekir Başevirgen de, madencilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, toplantı ve gösteri hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü..

 

Tükenmez Haber 

DAHA FAZLA HABER OKU