Kovid-19 ile grip nasıl ayırt edilir?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, "Kovid-19'da öksürük, kuru öksürük şeklindedir. Kovid-19'daki koku ve tat duyusu kaybına, diğer solunum yolu enfeksiyonlarında rastlanmaz" şeklinde konuştu

Türkiye'de 9 bini aşkın kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri sürüyor.

Dünyada 40 milyonu aşkın kişiyi enfekte eden virüs nedeniyle 1 milyon 116 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Özellikle sonbaharın gelmesiyle grip (influenza) vakalarının artması beklenirken, Kovid-19 ile bu hastalığın nasıl ayırt edileceği merak konusu oldu. 

Sözcü gazetesinden Kemal Atlan'a konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, hem Kovid-19 hem de grip enfeksiyonunun ana bulaşma yolunun, virüsü taşıyan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklar olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Selma Metintaş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Her yıl sonbahar ve kış aylarında solunum yoluyla bulaşan hastalıklar yaygınlaşır. Bu durum, COVID-19'la birlikte diğer hava yoluyla bulaşan hastalıkların birlikteliğine neden olacaktır. Önümüzdeki günlerde bu sorunu artan oranda yaşayacağız. Yani toplum içinde SARS-CoV-2 virüsü pandemisi devam ederken, aynı zamanda toplumda grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerle de infekte olmuş bireyler toplumda artan oranda karşımıza çıkacaktır. Bu tür durumlarda hangi virüs ya da bakterinin infeksiyonlarda etken olduğunu kesin bilmek için uygun laboratuvar testlerinin yapılması gerekir. Bu etkenlerin çoğu burun ve boğazın arkasında büyük miktarlarda bulunduğundan test numuneleri, burun ve/veya boğaz sürüntü örnekleri alınarak yapılabilir.

 

Prof. Dr. Selma Metintaş Sözcü.jpg
Prof. Dr. Selma Metintaş / Fotoğraf: Sözcü

 

"Koronavirüs kuru öksürük şeklindedir"

Metintaş, kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız, burun ya da gözlere dokunulmasıyla da hastalığın bulaşabildiğini sözlerine ekledi.

Hastalık belirti ve bulguları açısından Kovid-19, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının birbirinden ayrılabileceğini belirten Prof. Dr. Metintaş, bu özellikleri şöyle sıraladı:

Hastalık işaret ve bulguları, Kovid-19'da bulunabilen ateş, terleme, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, kas/vücut ağrısı gripte de bulunur. Buna karşılık, Kovid-19'da öksürük kuru öksürük şeklindedir. Kovid-19'da görülen koku ve tat duyusu kaybına diğer solunum yolu enfeksiyonlarında rastlanmaz. Çocuklar dışında ishal, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal semptomlara gripte rastlanmaz. Solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı, semptomlu veya semptomsuz oksijen satürasyon düşüklüğü Kovid-19'da daha fazladır. Grip çocuklarda, Kovid-19 yaşlılarda daha ağır seyreder.

Hastalığın başlangıcı, Kovid-19'da hastalık temastan 2-14 gün sonra, gripte ise hastalık temastan 1-4 gün sonra açığa çıkar.

Bulaşkanlık, Kovid-19 daha fazla bulaşkan olup, bulaşkanlık 10 gün ve hatta daha uzun sürer. Belirti göstermeyip, virüsü taşıyan bulaştırıcılarda bulunmaktadır. Gripte bulaşkanlık genellikle 5-7 gündür. Semptomsuz bulaşkanlık olmaz.

Risk grupları, Kovid-19'da yaşlı bireyler, kalp, akciğer hastalığı bulunanlar, diyabet ve obezitesi olanlar daha risklidir. Gripte ise en riskli grup küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlardır.

İyileşme, Kovid-19'da iyileşme hastalarda birkaç günden haftalara veya aylara kadar uzar. Gripte ise iyileşme süresi daha kısa olup, birkaç gün ile 2 hafta arasında değişir.

Tedavi, Kovid-19 için kesinleşmiş bir tedavi bulunmamaktadır. Grip için bazı etkenlerde etkili olabilecek anti-viral ilaçlar vardır.

Korunma, Kovid-19'da korunma için henüz geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. İnfluenza için her yıl yapılan, ölüm riskini azaltan bir influenza aşısı bulunmaktadır."

Son olarak Prof. Dr. Metintaş, maske-mesafe-hijyen kurallarına uyulması gerektiğini hatırlattı.

 

Independent Türkçe, Sözcü

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU