Madagaskar'ın dev yaratıklarını yok eden gizemli olay çözüldü

Madagaskar ve Mascarene Adaları'ndaki büyük hayvan ve kuş türleri, 1500 ila 500 yıl önce yaşanan gizemli bir olayda yok olmuştu

Bilim insanları, La Vierge mağarasında bulunan ve tüm bölgeyi temsil ettiği düşünülen verileri kullandı (Haying Li)

Bilim insanları, Madagaskar ve Mascarene Adaları'ndaki eski dev yaratıkların, insan faaliyetleri ve mega kuraklık sonucu öldüğünü keşfetti.

Dodolar ve dev kaplumbağaların da dahil olduğu bu yaratıklar, binlerce yıl boyunca birçok kuraklığı atlattı. Ta ki insanlar gelip onları yok edene kadar... 

Her iki adadaki büyük hayvan ve kuş türleri, 1500 ila 500 yıl önce yaşanan gizemli bir olayda yok olmuştu.

Ünlü dodo kuşları, goril büyüklüğündeki lemurkar, dev kaplumbağalar ve 9 metrelik fil kuşları da dahil olmak üzere neredeyse tüm Madagaskar megafaunası ortadan kaybolmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiyse Innsbruck Üniversitesi'nden araştırmacılar, Madagaskar ve Mascarene Adaları'ndaki 8 bin yıl öncesine yıl öncesine ait iklim verilerini ve maden yataklarını inceledi.

İncelemeler sonucunda yaratıkları yok eden şeyin, şiddetli bir “mega kuraklığın” ve giderek artan insan faaliyetlerinin yarattığı çifte darbe olduğu ortaya çıktı.

Baş araştırmacı Hanying Li ve meslektaşları, Mascarene adalarındaki La Vierge mağarasında bulunan kalsit yataklarını analiz etti.

Buradan elde edilen temsili verilere göre, bu tarihten önce yaşanan bazı mega kuraklıklar, yaratıkların neslinin tükendiği kuraklığa göre çok daha şiddetliydi.

Bunun yanı sıra ortaya çıkarılan kuraklıkların en sonuncusu, arkeolojik kayıtların adada insan varlığını gösterdiği bir zamana, yaklaşık 1500 yıl önceye işaret ediyordu.

Araştırmacılar bu nedenle iklim değişikliğinin tek neden olduğu fikrini gözden çıkardı ve insan varlığının yok oluşa çok önemli bir katkı yaptığını öne sürdü.

Science Advances isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Ny Rivao Voarintsoa bulgularını şöyle yorumladı:

Megafaunanın çöküşünün gizemini tamamen çözmemiz için eksik birçok parça var. Bu çalışma ise megafaunanın yok oluşunu açıklayacak iklimsel bir bağlam sunuyor.

Araştırma makalesinde ise konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Verilerde gördüğümüz hikaye, adaların ekosistemlerinin ve faunasının, insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinden darbe alana kadar, çağlar boyunca şiddetli iklim dalgalanmalarına nasıl dayandığını ve adapte olabildiğini anlatıyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Eurekalert

DAHA FAZLA HABER OKU