Ertuğrul Özkök: “Türkiye’nin miş’li geçmişini” öldüren kişi Hasan Cemal’dir

"Hem Cumhuriyet gazetesinin hem Türkiye’nin miş’li geçmiş tarihinin suikastçısı odur"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Türkiye’de basının geçmiş yıllarda “miş’li geçmiş zaman” kipi kullandığını, bunu öldüren kişinin ise gazeteci Hasan Cemal olduğunu yazdı.

Özkök, bugünkü köşe yazısında gazeteciliğe başlığı yıllarda basının miş’li geçmiş zaman kipi kullandığını yazdı ve şu anılarını aktardı:

Buna “Öğrenilen geçmiş zaman” denirdi ama biz hep miş’li geçmiş derdik.

Mesela şöyle bir cümle kullanılırdı:

“Başbakan Süleyman Demirel dün bir açıklama yapmıştır...”

Bu da bana tuhaf  gelir ve “Açıklama yaptıysa niye yaptı demiyoruz” diye sorardım. 1969 yılında TRT Haber dairesinde stajyer olarak başladığımda bu düşüncemi istihbaratın başındaki Muammer Yaşar Bostancı’ya söylemiştim. Zaten onlar da bunu tartışıyormuş. Ve TRT 1969 yılında miş’li geçmişten “di’li geçmişe” geçmişti.

Hürriyet’in eski başyazarı ve yaşayan Türk başyazarları kuşağının son duayeni Oktay Ekşi’nin geçen yıl sonunda yayınlanan yeni “Gazetecilikte Geçen O Yıllar-2” adlı kitabından öğreniyorum ki aynı tartışma çok daha önceleri Öncü gazetesinde yapılmış. Oktay Ekşi de bu düşüncesini haber müdürü Altan Öymen’e açmış ve onlar da di’li geçmişe geçmişler. Onlar bunu zorlanmadan yapmıştı. Ama ben çok iyi hatırlıyorum biz bu zaman kipine geçtiğimizde epey eleştiri almıştık.
 “Ne bu di, di, di, makineli tüfek tarrakası gibi” demişlerdi.

“Ama bana sorarsanız, ‘Türkiye’nin miş’li geçmişini’ öldüren asıl kişi Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Hasan Cemal’dir...” diyen Özkök, şöyle yazdı:

Çünkü Türkiye’nin en güçlü “miş’li geçmiş kalesi” hiç şüphesiz tek parti döneminin “Başvekil Hazretleri İstanbul’a avdet etmiştir” türü haber klişelerini yaratan Cumhuriyet gazetesiydi. Hem gazetesinin hem Türkiye’nin miş’li geçmiş tarihinin suikastçısı odur.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU