Koronavirüs AB zirvesine sıçradı: Toplantıya katılan iki bakanın testleri pozitif çıktı

AB toplantısına katılan Avusturya ve Belçika dışişleri bakanlarının, Kovid-19'a yakalandığı açıklandı

Kovid-19 testi pozitif çıkan iki bakandan biri Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes (soldan ikinci) / Fotoğraf: AP

Lüksemburg’da 12 Ekim tarihinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımı ile AB Dışişleri Konseyi toplantısı yapılmıştı.

Zirveye katılan Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes’ın toplantı sonrası yaptırdıkları yeni tip koronavirüs  (Kovid-19) testleri pozitif çıktı.

Uzmanlar, 2 bakanın pozitif testlerin ardından toplantının "süper yayıcı" olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Avusturya'dan açıklama

Avusturya Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Schallenberg ve Belçikalı mevkidaşı Wilmes'ın 12 Ekim’deki toplantıda düzenlenen grup kahvaltısında yan yana oturdukları ifade edildi.

Bakanlık, "Schallenberg'in Pazartesi günü Lüksemburg'daki AB Dışişleri Konseyi’nde enfekte olmuş olabileceğinden şüpheleniliyor" ifadelerini kullandı.

Schallenberg'in semptomları olmadığını ve rutin bir önlem olarak test edildiğini açıklayan Bakanlık, Schallenberg'in Lüksemburg'daki tek ikili görüşmesinin İrlandalı mevkidaşı Simon Coveney ile olduğunu ancak sosyal mesafe önlemlerinin uygulandığını ve Coveney’in Schallenberg'in pozitif test sonucundan haberdar edildiğini aktardı.

"Hükümetin tüm üyeleri test edilecek"

Dışişleri Bakanlığı, Schallenberg’in Çarşamba günü bir kabine toplantısına da katıldığını ancak kabine üyelerinin hepsinin maske taktığını dile getirirken, "İhtiyati tedbir olarak hükümetin tüm üyeleri Cumartesi günü test edilecek" dedi.

Bakan Wilmes ise yaptığı açıklamada, dün Covid-19’a benzer semptomlar gösterdiğini ve kendini hızlıca karantinaya aldığını aktarırken, bugün test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. 

Wilmes sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Evimin dışında alınan önlemler göz önüne alındığında muhtemelen ailemde de enfekte olanlar var" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada, dün yaptırdığı Covid-19 testinin negatif çıktığını ve Schallenberg ile yakın teması olmadığını açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise negatif test sonucu alana kadar evden çalışacak. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Perşembe günü Cezayir'de yaptırdığı Covid-19 testide negatif çıktı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU