Cumhurbaşkanı Erdoğan, 85 milyar metreküp daha doğalgaz bulunduğunu duyurdu

Erdoğan, bulunan 85 milyar metreküplük yeni doğalgazın 21 Ağustos'ta 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu ilan edilen Sakarya Sahası’nın Tuna-1 kuyusunda bulunduğunu açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de doğalgaz arama çalışmalarını sürdüren Fatih Sondaj Gemisi’ne ziyarette bulundu.

Çalışanlarla görüşüp, gemi  gemi hakkında bilgi alan Erdoğan, personelin çalışmaları srasında giyindiği kıyafetlerden giyindi.

Uzmanlardan gemiye dair de bilgi alan Erdoğan ardından yaptığı konuşmada, geminin 29 Mayıs günü Haydarpaşa’dan Karadeniz’e yola çıktığını ve 20 Temmuz günü de sondaj çalışmalarına başladığını hatırlatarak, 21 Ağustos günü Sakarya Sahası’nın Tuna-1 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu ilan ettiklerini söyledi.

Aramanın 4445 metre derinlikte sürdüğünü belirten Erdoğan, sözlerini şöyle devam ettirdi.

Deniz tabanının altındaki kuyunun ik iki katmanında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu müjdesini milletimize ilan etmiştik. Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu.

erdoğan.jpg
Erdoğan, sondaj çalışmalarını da izledi / Fotoğraf: AA

 

Tuna 1 Kuyusu'nda sondaj tamam yeni çalışma Türk Ali 1 Kuyusu'nda

Bu kuyudaki çalışmanın ilan edildiği gibi 4775 metreye ulaşılmasıyla sonra erdiğini duyuran Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin Filyos limanındaki bakım çalışmalarının ardından gelecek aydan itibaren sondaj çalışmalarına yine aynı bölgede Türk Ali 1 kuyusunda devam edeceğini kaydetti

Türkali-1 kuyusundan da sevindirici haberler almayı umduklarını söyleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, şu ana kadar en büyük hidrokarbon kaynağımızdır. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye'yi dışlama çabalarına rıza göstermeyerek yeni bir dönemin kapısını açtık.

Kaşif Denizaltı Robotu ile yüzlerce metreye inilecek

Uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotunun da yerli ve milli imkanlarla petrol sanayisine kazandırıldığını söyleyen Erdoğan, “'Kaşif adını verdiğimiz denizaltı robotu sayesinde yüzlerce metre derinlikte ihtiyaç duyulan elektriği ve video görüntülerini uzaktan kumanda ile elde edebileceğiz" dedi.

 

Independent Türkçe / AA

DAHA FAZLA HABER OKU