Aliyev ve Paşinyan hiçbir şart altında taviz vermeyecekleri kırmızı çizgilerini açıkladı

Aliyev ve Paşinyan Rossiya Segodnya ajansının sorularını yanıtladı. İki isme de aynı sorular yöneltildi, eşit süreler verildi

Fotoğraflar: AA

Dağlık Karabağ'da 27 Eylül’de Ermeni güçlerin saldırısı üzerine başlayan  Ermenistan – Azerbaycan çatışmasında karşılıklı kayıplar verildi.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim Cumartesi günü saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı ateşkes kararı aldı.

Ancak bu karar Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu ihlal edildi.

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la çatışmalar hakkında röportaj yaptı, iki isme aynı sorular yönelterek eşit süreler verdi.

İki isme de yöneltilen “Sayın Cumhurbaşkanı/Başbakan uzlaşmadan bahsedersek hangi konularda uzlaşmaya gitmeye hazırsınız? Hiçbir şart altında taviz vermeyeceğiniz kırmızı çizginiz var mı?” sorusunu yanıtlayan liderler şu yanıtlar verdiler:

İlham Aliyev:

Bizim tutumumuz her zaman çok yapıcı ve tutarlıydı. Aynı zamanda Ermeni kuvvetlerinin topraklarımızdan tamamen, derhal ve koşulsuz çekilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi’nin dört kararının hayata geçirilmesi açısından uluslararası hukuk normlarına da dayanıyordu. Bizim tutumunuz her zaman pragmatik yaklaşıma dayalıydı ve müzakere masasında mevcut birikimlerin bunu net bir şekilde gösterdiğini düşünüyorum. Kırmızı çizgilere gelince, bunu çok net bir şekilde belirttik ve Minsk Grubu eş başkanları da bunu iyi biliyor. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü hiçbir koşulda ihlal edilemez, Azerbaycan hiçbir koşulda Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığına rıza göstermez. Ancak aynı zamanda önerimiz, gelecekte Ermenistan toplumunun ve Azerbaycan toplumunun Dağlık Karabağ topraklarında barış içinde ve bir arada yaşaması gerektiğine dayandırıldı. Zaten binlerce kişilik Ermeni toplumunun yaşadığı Bakü de dahil olmak üzere Azerbaycan'ın diğer yerleşim yerlerinde, Rusya'da, Gürcistan'da ve diğer ülkelerde bu şekilde yaşıyorlar, kimi yerlerde Ermeniler ve Azeriler aynı köyde yaşayıp çalışıyor ve aralarında herhangi bir zıtlaşma olmuyor. Bunu biz niye başaramayalım ki? Biz buna kararlıyız, ancak elbette etnik temizliğin sonuçları ortadan kaldırılmalı ve yerlerinden edilmiş tüm sığınmacılarımız kendi evlerine dönmelidir. Böylelikle size temel ilkelerin biraz daha fazlasını, olası tavizlere ilişkin yaklaşımımızı açıklamış oldum.

Nikol Paşinyan:

Evet, böyle bir kırmızı çizgimiz var elbette, bu kırmızı çizgi Dağlık Karabağ halkının kendi kaderini tayin etme hakkıdır. Ermenistan her zaman uzlaşmaya hazırdı. En iyi bilinen uzlaşma girişimi ise Ermenistan’ın somut bir uzlaşmaya gitmeye hazır olduğu Kazan girişimiydi. Ancak Azerbaycan, o anlaşmaları imzalamayı reddetti, çünkü Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin kendi kaderini tayin etme hakkını tanımak istemedi, şimdi de istemiyor. İşte Dağlık Karabağ halkının kendi kaderini tayin etme hakkı, bizim için asla taviz vermeyeceğimiz bir kırmızı çizgidir.

 

Independent Türkçe, Sputnik 

DAHA FAZLA HABER OKU