ABD’deki süpermarketler müşterilerin yaşını ve cinsiyetini tahmin edebilen gizli kameralar kuruyor

Müşterilerin bireysel özelliklerine göre reklam görmesini sağlayan kameraların, mağazaların satışını artırabileceği düşünülüyor

ABD’deki süpermarketler, reklamların gösterildiği ekranlara yerleştirilen kameralar sayesinde müşterilerin yaşını ve cinsiyetini tahmin edebilecek.

Henüz başlangıç aşamasındaki bu yeni teknoloji, şimdiden pek çok markette kullanılmaya başladı. Müşterilere dair çok sayıda veri toplayabilen kameralar, Amazon gibi online mağazalarla rekabet edebilmeleri için perakendecilere satılıyor.

Ancak kameraların fark edilemeyecek kadar küçük olması, mahremiyet konusunda endişe uyandırıyor.

Kameraları üreten Cineplex Dijital Medya adlı şirket, alışveriş merkezlerine veya otobüs duraklarına yerleştirilebilen bu “akıllı” ekranları tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bireylerin gözlük takması ya da sakal bırakması durumunda yeni gözlük çerçevesi ya da tıraş makinesi gibi ilgili ürünlere yönelik reklamlar gösteren ekranların, mağazaların satışını artırabileceği düşünülüyor.

ABD’de 8 binden fazla eczanesi bulunan Walgreens adlı firma, 6 farklı yerdeki şubesine kameraların bulunduğu otomatik kapılar yerleştirdi. Bu kameralar, müşterilerin yaşını tahmin etmenin yanında, ekranda hangi noktaya baktığını da tespit edebiliyor.

Ancak mağaza yetkilileri, şimdilik bu özellikleri aktive etmediklerini ve söz konusu kapıları, mağazanın önünden kaç müşteri geçtiğini hesaplamak için kullanıldıklarını belirtti.

Walgreens söz konusu özellikleri, müşteri mahremiyeti çerçevesinde değerlendirdikten sonra kullanıma açabileceklerini ifade etti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU