Facebook'un eski yöneticisi uyardı: Sosyal medya devleri demokrasiye tehdit

Tim Kendall, teknoloji sektörünün daha güçlü biçimde düzenlenmesini destekliyor

Sosyal medyanın günlük hayattaki etkisi arttıkça bu platformlara yönelik tartışmalar da yoğunlaşıyor (AFP) 

Eski bir Facebook yöneticisi, sosyal medya devlerinin demokrasi için bir tehdit olduğunu ve sonunda ABD'de bir iç savaşa neden olabileceğini söyledi.

Facebook'un eski para kazanma direktörü Tim Kendall, korkunç bir neticeyi önlemek için sosyal medya endüstrisinin acil reforma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendall, Fox News'e verdiği demecinde, "Sivil toplum giderek istikrarsızlaşırken sosyal medya reformu konusunda hiçbir adım atılmazsa bunun nihai mantıklı neticesi olağanüstü sonuçlar olur" dedi.

Bugün "teknoloji sektörünü kullanıcılar için inşa edilmiş biçimde yeniden düşünme mücadelesi verdiğini" belirten Moment şirketinin CEO'su olan Kendall, aynı zamanda Netflix'in Sosyal İkilem belgeselinde de yer alıyor.

Kendall, "Sosyal medya şirketlerinin ilgi temelli iş modeli demokrasiye yönelik bir tehdit. O kadar" diye konuştu.

Kullanıcılar olarak, bizi eğlendiren ve görüşümüzü kuvvetlendiren içeriklere ilgi duyuyoruz. 'Büyük sosyal' dediğim şey bunu biliyor ve bizi platformlarına tekrar geri getirecek bilgiler sunuyor.

Bu kurumsal uygulamalar, emsalsiz ekonomik, iklimsel ve halk sağlığı kargaşalarının ortasında bugün gördüğümüz toplumsal bölünmeyi şiddetlendiren çevrimiçi kabileciliği teşvik ediyor.

Teknoloji şirketleri konuşmaya karşı çatışmaya, birliğe karşı bölünmeye ve hakikate karşı yanlış bilgilendirmeye yol açan sömürücü ürünler yaratmaktan vazgeçene kadar işlerin daha iyiye gitmeyeceğine samimiyetle inanıyorum.

Kendall, teknoloji sektörünü "beynimiz için büyük tütün" diye tanımlayan eski Google çalışanı Tristan Harris'le hemfikir olduğunu ifade etti.

Büyük tütün, büyük otomobil ve büyük sosyal, bunların hepsinin paylaştığı ortak bir şey var: İş modellerinin merkezinde dünyaya ciddi biçimde zarar veren bir içerik bulunuyor. Kazanç sağlamak için büyük tütün nikotine, büyük otomobil fosil yakınlara ve büyük sosyal de ilgimize yaslanıyor. Bu uygulamaların hiçbiri sağlıklı bir toplum açısından sürdürülebilir değil.

Kendall, sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini daha iyi kontrol etmek amacıyla bir dizi adım atılmasının elzem olduğunu söyledi.

Birincisi, mali saikler ortadan kaldırılmadığı müddetçe bu şirketler kullanıcılarından sosyal medya bağımlılıkları yaratarak faaliyetlerini sürdürecek. İkincisi, daha iyi düzenlemelere ihtiyacımız var. Teknoloji dahil hiçbir sektör kendi kendini düzenleyecek konumda olmamalı. Üçüncüsü, insanların hayatlarını cihazlarından geri almalarına yardımcı olacak yeniliklere ihtiyacımız var.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU