Bakan yardımcısıyken engellediler, AYM üyesi olunca "hak ihlali" dediler

Bakanlık, beraat ve takipsizlik almış hukuk fakültesi mezunu KHK'lıların avukatlık yapmasını engelliyordu. Son iki yılda bakan yardımcılığı yapan Seferinoğlu ve Menteş kararın uygulayıcısıydı. İki isim AYM üyesi olduktan sonra uygulamaya "hak ihlali" dedi

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu görevinden KHK ile ihraç edilen hukuk fakültesi mezunlarının Adalet Bakanlığı tarafından avukatlık yapmasının engellenmesine 'hak ihlali' dedi. 

Karar oy birliğiyle

Oy birliğiyle verilen kararda AYM üyeleri Yıldız Seferinoğlu ve Selahattin Menteş'in de imzası var. Bu iki isim Adalet Bakan Yardımcısı'yken engellemenin uygulayıcısıydı. Anayasa Mahkemesi üyesi olduktan sonra kendi engellemelerine 'hak ihlali' dediler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakkında takipsizlik ve beraat kararı olan hukuk fakültesi mezunları, avukatlık başvurusu yaptığında Adalet Bakanlığı engeline takılıyordu. Barolar ruhsat verse bile, Adalet Bakanlığı açtığı yürütmeyi durdurma talepli davalarla, KHK'lıların avukatlık yapmasını engelliyordu.

Anayasa Mahkemesi, 28 Temmuz'da oy birliğiyle verdiği kararla, bu engellemenin hak ihlali olduğunu tespit etti.

AYM üyesi olunca görüşleri değişti

Kararda imzası bulunan yüksek mahkeme üyeleri arasında, Yıldız Seferinoğlu ve Selahattin Menteş de var. Bu iki ismin ortak özelliği, son 2 yılda Adalet Bakan Yardımcılığı görevi yapmış olmaları. Bakanlık tarafından getirilen engellemede imzası olan iki isim, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandıktan sonra, kendi uygulamalarını hak ihlali olarak gördü. 

Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının üzerinden yaklaşık 1 ay geçti ama henüz adım atılmış değil.

Kararın ardından KHK’larla ihraç edilenler artık avukatlık mesleği yapabilecek, bu nedenle stajı yarım kalanlar da stajlarını tamamlayıp Türkiye Barolar Birliği'ne ruhsat başvurusunda bulunabilecek. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU