Sağlıklı bir genç koronavirüs yüzünden kalp nakline zorunlu kaldı

Doktorlar, Kovid-19'un her yaştan insana yönelik tehlikelerini vurgulayan prosedürü açıkladı

Pediatrik Multisistem Inflamatuar Sendromu'ndan mustarip genç, kalp nakli olmak üzere başka bir hastaneye sevk edildi (Temsili / AP)

Doktorların "normalde sağlıklı" olarak tanımladığı bir genç, Kovid-19'un neden olduğu komplikasyonlar sebebiyle kalp nakline zorunlu kaldı. 

Idaho St. Luke Çocuk Hastanesi Tıbbi Direktörü Dr. Kenny Bramwell, koronavirüsün her yaştan insan için arz ettiği tehlikeleri bir kez daha kanıtlamak için bu hikayeyi paylaştı. 

Dr. Bramwell, "Ne yazık ki çocukların bu yerelde hastanede yatmasını gerektiren birkaç düzine Kovid-19 vakası gördük" dedi. 

Tıbbi direktör, hastanedeki en ciddi vakalardan birinde, bir gencin kalp sağlığının, nakil için başka bir şehre sevkini gerektirecek kadar kötüleştiğini söyledi. 

Hastane sözcüsü Anita Kissee, gencin sağlık durumunu 13 Ekim'de açıkladı. 

Kissee, Twitter paylaşımında, "St. Luke's Çocuk Hastanesi, Kovid-19 kaynaklı PMIS (Pediatrik Multisistem Inflamatuar Sendromu) vakalarımızdan birinde ciddi bir gelişme yaşandığını ve hastanın şu an kalp nakli olmayı beklediği Salt Lake City'ye acilen sevk edildiğini halkımıza bildirmekten üzüntü duyuyor. Bu hasta, koronavirüsten önce sağlıklı bir gençti" diye yazdı.

Gencin sağlık durumuna ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi. 

Dr. Bramwell, "Kovid-19, çoğu kişi için genellikle ciddi sonuçlar yaratmıyor. Ancak son derece hasta olan bir grup insan var" dedi.

Bazen hastalık kalp nakli gerektirecek kadar ciddi oluyor. Bazen de kişilerin aylarca nefes almakta veya evlerinde dolaşmakta ya da normal faaliyetlerini gerçekleştirmekte güçlük çektiği kronik bir problem yaşanıyor.

Tıbbi direktörün yorumları, Ağustos'ta çocukların koronavirüse karşı "esasen bağışık" olduğunu iddia eden Trump'ın yorumlarıyla çelişiyor. ABD Salgın Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), virüs taşıyan gençlerin hastalık belirtileri başladığında daha hafif semptomlar gösterme eğiliminde olduğunu kabul ediyor ama çocukların da virüsü kapmaya yetişkinler kadar yatkın olduğu hususunda Dr. Bramwell'la aynı görüşü paylaşıyor. 

Trump, "Bence çoğu zaman (çocuklar) çok hastalanmıyor, buna çok kolay yakalanmıyor ve... bunu diğer insanlara aktarmıyor yani bu kesinlikle çok kolay olmuyor" demişti. ABD başkanı virüsle temas eden çoğu çocuğun çok hastalanmadığı hususunda haklı olsa da, virüsü taşıyan bir çocuk onu herhangi bir enfekte yetişkin kadar kolay biçimde başkasına aktarabiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump söz konusu yorumları, okulların yeniden açılması için ısrar ettiği dönemde dile getirmişti.  

Politico bu ay, dönemin Trump yönetiminden bir yetkilinin, bilimsel bir raporun başlığını değiştirerek metinden "pediatrik" kelimesini çıkarması için CDC'ye baskı yaptığını aktarmıştı. 

Söz konusu yetkili Paul Alexander, araştırmacılara kullanılan dili eleştirdiği bir mektup göndermiş ve 18 yaş üzeri hastaları tanımlarken "pediatrik" kelimesini kullanmayı bırakmalarını istemişti. CDC, Amerikan Pediatri Akademisi'nin terim tanımına uygun olarak, 21 yaş altını ilgilendiren tüm vakalarda "pediatrik" kelimesini kullanıyor. 

Ancak sürecin sonunda, raporun başlığı değiştirilerek "çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler" kelimeleri çıkarılmış ve bunlar yerine "kişiler" yazılmıştı. Ayrıca üç yerde kullanılan "pediatrik" kelimesi de kaldırılmıştı

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU