Sağlık Bakanı Koca’dan vaka açıklaması: İstanbul'da son bir ayda yüzde 50 artış, Ankara'da yüzde 60 azalma görüldü

Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Vaka sayılarını değerlendiren Koca, İstanbul'da son bir ayda yüzde 50 artış kaydedildiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayılarına ilişkin olarak, “İstanbul'da son bir ayda yüzde 50 artış, Ankara'da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldü” dedi.

Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında gribin bulaşmasına karşı yeterince duyarlı olunmadığını söyleyen Koca, “Tedbirlere uyarak 2 hastalığa karşı ciddi başarı elde edebiliriz” dedi.

15 Ekim’de tekrarlanacak

Kovid-19 enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklık durumunu ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan saha taramasını 15 Ekim'de tekrarlanacağını bildiren Koca, “Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480'dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır” dedi.

“Salgında başarı kazandıkça hayatın her alanında eski düzene kavuşacağımız aşamaya yaklaşıyoruz” diyen Koca özetle şunları kaydetti:

Aşı yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenlere çare olacaktır, kendisini koruyamayanlar için çare değildir. İstanbul'da son bir ayda yüzde 50 artış, Ankara'da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldü. Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeyelim.

“İstanbul’da bir kısıt beklenmiyor”

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 salgınıyla ilgili İstanbul'da şu an kısıtlama anlamında herhangi bir tedbiri düşünmediklerini bildirdi.

Bilim Kurulu tavsiyesi

Koca, Bilim Kurulu’nun, 'evlerde 10 kişiyi geçmemek' şeklinde aile içi temasın azaltılması tavsiyesi olduğunu duyurdu.  

“Pandemide sahada asla taviz vermiyoruz” diyen Koca, “İlk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun” ifadelerini kullandı.

Koca şöyle devam etti:

Pozitif gördüğümüz her kimse HES'te yer alıyor. Siz bunu gizleyebilir durumda olursanız pandemiyle mücadele edemezsiniz.

107 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Koca, sağlık çalışanları içinde testi pozitif olanların sayısının 40 bini geçtiğini, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 107 olduğunu bildirdi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU