Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım: Özür diliyorum

"Kasıtlı olarak demokrasi ve hukuk dışı hiçbir imada bulunmayacağım şahsımı tanıyan herkesçe malumdur"

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım, "Işıklar yanıyor" şeklindeki paylaşımı nedeniyle kamuoyundan özür diledi. 

Yıldırım, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararının ardından sosyal medya hesabından Anayasa Mahkemesi binasının fotoğrafını ekleyerek yaptığı ve tepkilere neden olan "Işıklar yanıyor" şeklindeki paylaşımıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Engin Yıldırım, mesajında şunları kaydetti:

'Dün gece paylaştığım mesajda maksadını aşan ifadeler kullanmış olmaktan dolayı üzüntü duymaktayım. Kasıtlı olarak hukuk veya demokrasi dışı bir olguya atıf yapmam söz konusu değildir. Hukuk ve demokrasi karşıtı her türlü girişimin karşısında olduğum izahtan varestedir. Mesai sonrası Anayasa Mahkemesi bahçesinde yaptığım yürüyüşün ardından çektiğim fotoğrafı hukuk dışı herhangi bir imada bulunmaksızın paylaştım. Kasıtlı olarak demokrasi ve hukuk dışı hiçbir imada bulunmayacağım şahsımı tanıyan herkesçe malumdur. Ancak insani bir yanılgı ile yanlış yorumlanmaya müsait şekilde paylaştığım mesaj dolayısıyla kamuoyundan özür diliyorum.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Kararda, Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı ileri sürüldü.

Bu gelişmelerin ardından gözler AYM'deyken üye Engin Yıldırım'dan hükümetin tepkisini çeken bir paylaşım gelmişti.

Bu paylaşımda yüksek mahkeme binasının fotoğrafına "Işıklar yanıyor" notu düşülmüştü. Bu not, hükümet tarafından "darbe iması yapılıyor" şeklinde yorumlanmıştı.

Öte yandan AYM bugün saat 14.00'te olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantının ardından Berberoğlu kararıyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

Prof. Engin Yıldırım kimdir?

AYM’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre; 1966’da İstanbul Üsküdar’da doğan Yıldırım, ilk ve ortaöğrenimini Beylerbeyi’nde tamamladı. 1987’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi.

1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye giden Yıldırım, 1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’te Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı.

1994 ile 2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Yıldırım, 2003 ile 2010 yılları arasında aynı fakültede dekanlık görevinde bulundu.

Yıldırım, 9 Nisan 2010 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Genel Kurulu’nun gösterdiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 2015’te Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilen Yıldırım  bu görevi 2019’da sona erdi

Yıldırım AYM’de olup üye olarak görevine devam ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU