"1509'daki Marmara depremi tekrarlayabilir, 28 milyon kişi risk altında"

Marmara Denizi'nde deprem tehlikesinin yaklaştığını ifade eden Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, en az 7 büyüklüğünde gerçekleşmesi beklenen sarsıntının tüm bölge için yıkıcı olacağını öne sürdü

1509 ve 1766 depremleri / Kaynak: TMMOB / Aysun Aykan 

Deprem uzmanları, yakın zamanda Marmara Denizi'nde meydana gelmesi ve yıkıcı sonuçlara neden olması beklenen şiddetli sarsıntı konusunda uyarılarını sürdürüyor. 

Bu isimlerden biri de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan.

Tarihteki Marmara Denizi depremlerine dikkati çeken Jeoloji Mühendisi Aykan, yakın zamanda benzer sarsıntıların tekrarlanabileceği gerekçesiyle vakit kaybetmeden harekete geçme uyarısı yaptı.

"Çalışmalar, Marmara Denizi'nde yüzde 65 olasılıkla 7 ila 7,6 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşeceği yönünde"

Pek çok yer bilimcinin Marmara Denizi'nde 7 büyüklüğünü aşan bir deprem gerçekleşeceği konusunda hemfikir olduğunu belirten Aykan, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Marmara Deniz'inde en az 7 büyüklüğünde gerçekleşecek olan deprem, bizim gerçeğimizdir. Pek çok Türk ve yabancı bilim insanının yaptığı çalışmalar, 1999 depreminden sonraki 30 yıl içinde Marmara Denizi'nde yüzde 65 olasılıkla, 7 ila 7,6 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşeceğine işaret ediyor.  21 yıl geçtiğini düşünürsek, süre azalıyor demektir. Bu elbette ki, '9 yıl içinde kesin olacaktır' anlamına gelmez ama gerçekleşme olasılığının çok yüksek olduğunu unutmayalım. 

"Acilen önlem almak zorundayız"

1939'da Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) üzerinde Erzincan depreminin gerçekleşmesi sonrasında fayın doğudan batıya doğru kırılarak, 1999 depremiyle Marmara Denizi'ne kadar geldiğini belirten Aysun Aykan, 21 yıldır Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olacağı tehlikesine dikkat çekilmesine rağmen yeteri kadar hazırlık yapılmadığını savundu. 

"Depremin büyüklüğünün 7,2 mi, 7,4 mü yoksa 7,6 mı olacağı, hangi fay segmentinde gerçekleşeceği ya da fayın tek parça mı yoksa iki parça mı kırılacağını halkın bilmesine gerek yok" diyen Aykan, Marmara Denizi içinde aktif fayların, tarihsel depremlerin ve sürekli sismik aktivitenin bulunduğunu, burada enerji biriktiğini ve büyük bir depremin er ya da geç yaşanacağının bilinmesinin yeterli olduğunu savundu.

'7 büyüklüğünde bir depremin yıkıma neden olmayacağı, 7,4 veya 7,6 büyüklüğündeki sarsıntıda bilançonun ağırlaşacağı' şeklindeki düşüncenin de hatalı olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisi Aykan, 7 civarında olası bir depremin Marmara Bölgesi'nde ağır sonuçlara neden olacağını dile getirdi.  

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"5,8 ve 4,2'lik depremler, büyük depremin beklendiği yerde gerçekleşti"

Marmara Denizinde 26 Eylül 2019'da 5,8, 24 Eylül 2020 tarihinde ise 4,2 büyüklüğündeki depremleri hatırlatan Aysun Aykan, bu depremlerin, büyük depremin meydana gelmesinin beklendiği yerde oluşması sebebiyle daha büyük risk taşıdığını savundu.

"Deprem er geç olacak, tek bilmediğimiz şey zamanı"

"Bu iki depremin gerçekleştiği yer, beklediğimiz büyük  depremin olacağı noktadaydı" diyen Aykan, söz konusu depremlerin öncü olabileceği uyarısında bulunarak, ekledi:

Burada mutlaka bir deprem olacak, bundan kaçış yok. Tek bilmediğimiz şey, zamanı. 

 

Aysun Aykan TMMOB. Independent Türkçe.jpg
Aysun Aykan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, 1509'daki Marmara depremi tekrarlayabilir"

"Marmara’nın tarihinde büyük depremler var" diyen ve geçmişteki depremlerin mutlaka tekrarlandığını hatırlatan Jeoloji Mühendisi Aykan, 1509'daki deprem örneğini verdi. 

Bu tarihte gerçekleşen ve büyüklüğünün 7,7 olduğuna inanılan depremde binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Aykan, bu depremde Fatih Camii ve Galata Kulesi gibi yapıların  büyük hasar gördüğünü, dalgaların kent içlerine ulaştığını, sarsıntının Yunanistan'dan Mısır-Nil Delta'sı ve hatta Avusturya'da bile hissedildiğinin rapor edildiğini kaydetti.

Kocaeli depreminin neredeyse üç katına yakın bir enerji farklılığının ortaya çıktığını ifade eden Aykan, 511 yıl önce meydana gelen depremin büyüklüğü ve yarattığı ağır hasar sebebiyle halk arasında "Küçük Kıyamet" olarak adlandırıldığını, sarsıntı sonrasında tsunami meydana geldiğini ve 1766'daki İstanbul depreminde de yine ağır tahribatın yaşandığını hatırlattı.

 

1509 depremi TMMOB Aysun Aykan.jpg
1509 depremi / Kaynak: TMMOB / Aysun Aykan

 

"28 milyon kişi risk altında"

Deprem konusunun Türkiye’nin öncelikli gündemi olması gerektiğini savunan TMMOB üyesi Aykan, geçtiğimiz aylarda Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede de Marmara Denizi'nde gerçekleşmesi muhtemel büyük depremin yalnızca İstanbul'u değil, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli ve Tekirdağ'da da ağır yıkımlara neden olacağını öne sürerek, "28 milyon kişi risk altında" yorumunu yapmıştı.

"Deprem tehlikesini ortadan kaldıramayız ancak depremden etkilenecek yapıların risklerini azaltabiliriz" diyen Aykan, yetkililere, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yapılması gereken çalışmaların, 2023’e kadar tamamlanması gerektiğini hatırlatmış, halka da kendi tedbirlerini almaları uyarısında bulunmuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU