Nobel kazandıklarını sabah 2’de kapısını çalan hocasından öğrenen Paul Milgrom: Bob Wilson’ın danışmanım olması için açık artırma teorisini seçtim

Açık artırma teorisi üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olan Robert B. Wilson ve Paul Milgrom, okulları Stanford Üniversitesi’ne röportaj verdiler

Nobel Ekonomi Ödülü’nün, Stanford Üniversitesi profesörleri Robert B. Wilson ve Paul Milgrom’un “açık artırma teorisi”ne verilmesi kadar çok konuşulan bir şey de Milgrom’un ödül kazandığını öğrenme şekliydi. 

İsveç’in başkenti Stockholm’de öğlen saatlerinde ödülün sahipleri anons edilirken, ABD’de sabah 2 civarıydı. Uykuda olan ve telefonunu bilmediği numaralara kapatan Milgrom’a bir türlü ulaşılamıyordu. 

Milgrom ile aynı mahallede oturan Wilson’a ulaşan Nobel komitesi, Wilson’dan Paul Milgrom’ı uyandırması istendi. 

Bunun üzerine Wilson, aynı zamanda öğrencisi olan Milgrom’ın kapısına kadar gitti. Wilson’ın zile basıp “Paul, Nobel kazandın” dediği anlar kapı kamerası tarafından kaydedildi. Üstelik Wilson zile bastığı anda Milgrom’un Stockholm’de bulunan eşi, cep telefonuna gelen bir mesajla o anları canlı izliyordu. 

Stanford Üniversitesi’nin hesabından paylaşılan bu görüntüler bir anda sosyal medyada viral oldu. 
 


Sonrasında üniversitelerine röportaj veren Paul Milgrom ve Robert Wilson, ödülle ilgili olarak “Dünyanın yaptığımız şeye meraklı olduğunu duymak çok harika ve heyecanlı. Yeni şeylerle heyecanlı olmaya devam ediyor. Hayatı böyle yaşayabilmek harika” değerlendirmesini yaptı. 

Wilson’ın tez danışmanı olmasını istediği için Wilson’ın ilgilendiği açık artırma teorisine yöneldiğini söyleyen Paul Milgrom, “Açık artırma denilince insanlar sanat galerileri ya da ebay’i düşünüyorlar. Bunlar basit açık artırmalar. Ancak dünyada karmaşık açık artırmalar da var” dedi.

Wilson ise açık artırma teorisinin “oyun teorisinin” özel bir uygulaması olduğunu söyleyerek kamu ihalelerinde kullanılan bu tekniği şeffaf, yavaş ve metodolojik olarak tasarladıklarını aktardı. 

Paul Milgrom’un Nobel kazanan üçüncü öğrencisi olduğunu ve bundan gurur duyduğunu söyleyen Wilson, Milgrom’un kendisinin aksine daha matematikçi gibi düşündüğünü söyledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU