Haktivistler Diktatöre karşı: Siber ordu Lukaşenko'yla nasıl mücadele ediyor?

Belarus protestoları 10. haftaya girerken siber yeni bir cephe haline geldi

Belarus’ta ağustosta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına karşı protestolar sürüyor (AP)

Olay kaba kuvvet (silahlar, mermiler ve korkunç baskı) savaşına indirgenseydi, ortada açıkça hiçbir rekabet olmayacaktı.

Aleksandır Lukaşenko'nun beklenmedik şekilde oyların çoğunu alarak seçimi kazandığını iddia etmesinden bu yana geçen 9 haftada, kanlı rejimi akla gelebilecek tüm şiddetli kırmızı çizgileri aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Binlerce kişiyi tutukladı, yüzlerce kişiyi işkenceye maruz bıraktı, en az beş kişiyi öldürdü. Siyasi takipleri kaçırdı, tehdit etti ve hapse attı; gizli bir yemin töreni düzenledi ve hatta 73 yaşındaki bir büyükanneye bile dişlerini gösterdi.

Daha barışçıl bir program izleyen protestocularsa eşitliği korumak için yaratıcılığa ihtiyaç duydu. Rejim dehşetini ortaya koyduğunda kitlesel sivil itaatsizlik eylemleri ve grevler düzenlediler. Erkek protestocular toplu halde tutuklanmaya başladığında Belaruslu kadınlar protestoları yönetmek için öne çıktı. Kadınlar tutuklanmaya başladığında tutuklama yapan polislerin anonim kimliklerini ortadan kaldırmak için maskelerini indirmeye başladılar.

Şimdi çatışma sokaklarda bir çıkmaza girerken savaş yeni bir cepheye, siber aleme kayıyor gibi görünüyor. Ve işte burada muhalefet bazı kesin zaferlerin tadını çıkarıyor.

Eylülün başından bu yana kendilerini “Belarus'un Siber Partizanları” olarak tanımlayan bir grup anonim siber savaşçı, hükümetin onlarca BT sistemini başarıyla bozdu.

Saldırılar çoğunlukla kusur bulmaktan çok utandırmaya yönelikti. Örneğin cumhurbaşkanlığı sitesi muhalefetin tercih ettiği kırmızı ve beyaz ulusal bayraklarla kaplandı. Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve onun İçişleri Bakanı, profillerinin Belarus polisinin resmi arananlar listelerine eklendiğini gördü. Çevrimiçi yayın yapan devlet haber kanallarının yayınları polis şiddeti görüntüleriyle kesildi.

Öte yandan bilgisayar korsanı aktivistler ciddi bir sistemik başarı da elde etti. Başsavcılık, borsa, Minsk emniyeti ve vergi dairesindeki bilgi işlem sistemlerini felç ettiler. Hükümet sitelerini tek seferde saatlerce işlemez hale getirdiler. Devlet piyangosunu devre dışı bıraktılar. Ve Belarus ulusal bankasındaki ödeme sisteminin çökmesine neden oldular.
 


Siber Partizanlar'ın isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir temsilcisi, rejime yönelik siber saldırıların artmaya devam edeceğini söyledi. Rejimin BT güvenliğini "kepazelik" olarak nitelendiren temsilci, grubun halihazırda devlet bütçesini etkileme kapasitesine sahip olduğunu iddia etti. "İstesek şu anda banka hesaplarına erişebilirdik fakat bunun yarardan çok zarar getireceğini anlıyor ve böyle bir adım atmıyoruz" dedi.

Partizanların şimdiye kadarki en büyük başarısı, İçişleri Bakanlığı'nın görevdeki polislerin isimleri, adresleri ve telefon numaralarının da olduğu veri tabanlarını hacklemeleri oldu. Bu, küçük bir ülkede güçlü bir silah haline geldi. Polisler nüfusun geneliyle aynı evlerde yaşamak ve aynı mağazalarda alışveriş yapmak zorunda. Kötü davranışlarını isimleri belli olmayacak şekilde gerçekleştirme kabiliyetlerinin ortadan kaldırılması taraf değiştirme olasılığını kayda değer oranda artırıyor. En önemlisi de sistem üzerinde psikolojik baskı oluşturuyor.

Benzer bir gelişmedeyse ABD'de yaşayan göçmen Andrev Maksimov liderliğindeki bir grup mühendis, polislerin maske takarken bile tanınabileceği bir yazılım geliştirdiklerini iddia ediyor.

30 yaşındaki Maksimov, sisteminin potansiyelini ilk olarak ağustos başlarındaki kötü şöhretli polis şiddeti görüntülerini analiz eden bir klipte gösterdi. Şimdiden bir milyon izleyici tarafından izlenen YouTube görüntülerinde, pimi çekilmiş bir el bombasıyla 15 yaşındaki silahsız bir çocuğun üzerinde duran maskeli polis memurları görülüyor. Daha sonra yazılımın bilinen polislerin veri tabanında eşleşen kişiyi gösterdiği iddia ediliyor.

Meslek olarak Los Angeles'ta multimilyon dolarlık bir yapay zeka şirketini yöneten Maksimov, yazılımının hayli basit olduğunu söyledi. “Bizim yaptığımızı dizüstü bilgisayarı olan 15 yaşındaki bir çocuk da yapabilir” dedi. Sistem yüz özelliklerini çıkarmak için önceden var olan bilgisayar görüntüsü modellerini kullanıyor ve ardından bunu konum ve zaman gibi diğer meta verilerle kontrol ediyor. Ancak o zaman veri tabanlarında olası eşleşmeleri arıyor.

Ne var ki Maksimov'un bilimkurgu projesine şüpheyle yaklaşanlar var. Bazı muhalif hacker grupları bile yazılımı "sahte" diyerek görmezden geldi.

Göçmen mühendis iddialarının arkasında duruyor. İnsanların yanlış olarak Yapay Zekanın bir pozitif bilim olduğuna inandığını söylüyor:

Yansıttığı tek şey eğitim verilerine dayanan olasılıklar; fotoğraf verilerinin hâlâ eksik olduğunu kabul ediyorum fakat bunun üzerinde çalışıyoruz.

Belarus'un Siber Partizanları da kendi adlarına BT sabotajının da bir devrimi güvence altına almaktan henüz uzakta olduğunu kabul ediyor. Fakat “tarihi bir harekette” “önemli bir rol” oynadıklarını ve Lukaşenko'nun 26 yıllık rejimine ciddi zarar verebileceklerinden “emin” olduklarını söylüyorlar.

Siber Partizanlar temsilcisi, "Henüz kartlarımızı açmak istemiyoruz. Yalnızca yaptığımız şeyden fazlasıyla emin olduğumuzu söyleyelim" diyor.


 

 

* Oliver Carroll'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Haktivistler Diktatöre karşı: Siber ordu Belarus'ta Aleksandır Lukaşenko ve haydutlarıyla nasıl mücadele ediyor?

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU