Kariye Camii bu cuma açılıyor: 75 yıl sonraki ilk namaza Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

Danıştay kararıyla tekrar cami olması sağlanan Kariye Müzesi’nde ilk namaz bu cuma Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kılınacak

Kariye, İstanbul'un en eski yapılarından biri. Tarihi mabede geçtiğimiz ay Kahramanmaraş'ta özel olarak yapılan minber yerleştirildi / Fotoğraf: Independent Türkçe 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  ağustos ayında Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen ve tekrar camiye çevrilen Kariye’de ilk namaz bu cuma kılınacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, tarihi mabedde 75 yıl sonra kılınacak ilk namaz.

Kariye’deki ilk namaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı olan Azerbaycanlı din adamı Allahşükür Paşazade ve diğer yetkililerin katılacağı öğrenildi. 

Roma Manastırı olarak inşa edildi, 1511’de cami yapıldı

İstanbul’un en tarihi yapılarından biri olan Kariye, Roma Manastırı olarak inşa edildi. İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye 437 yıl boyunca cami olarak kullanıldı.

1945 yılında Ulusal Anıt ilan edilen Kariye, 1948’de Bakanlar Kurulu kararıyla Müzeler İdaresi’ne bağlanarak müze statüsüne çevrildi. 
Kariye’nin müze olmasına yol açan Bakanlar Kurulu kararının iptali ile ilgili açılan dava geçtiğimiz yıl sonra erdi. Danıştay bu kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmederek tarihi mabedin tekrar cami yapılmasının önün açtı. 

Danıştay kararı Ayasofya'ya da emsal oldu

Kariye ile ilgili son Danıştay kararı, Ayasofya’nın tekrar cami yapılmasına emsal oldu.

Yapının içinde tarihi değeri yüksek fresk ve mozaikler bulunuyor. Her yıl binlerce turist yapıyı görmek için mabedin bulunduğu Edirnekapı semtine geliyor. 

Cami kararından sonra restorasyon çalışmalarına hız verilen yapıya geçen ay minber de yerleştirildi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU