Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasına Sisi'den onay çıktı

Ankara'nın "yok hükmünde" saydığı anlaşma, Mısır'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Veto edilemeyeceği, geri çekilemeyeceği veya yürürlüğünün durdurulamayacağı belirtilen anlaşmada, tarafların mutabık kalması halinde değişiklik yapılabilecek

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi / Fotoğraf: AA

Mısır ile Yunanistan arasında 6 Ağustos'ta Kahire'de imzalanan ve Ankara'nın tepkisine neden olan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması, Mısır'da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anlaşmanın "Mısır ile Yunanistan arasında kısmi düzeyde bir deniz yetki sınırlandırması yapılmasını, bu sınırlandırmanın uygun koşullarda istişare kanalıyla tamamlanmasını" öngören 5 madde içerdiği görüldü.

Metinde, anlaşmanın herhangi bir nedenle veto edilemeyeceği, geri çekilemeyeceği veya yürürlüğünün durdurulamayacağı ancak tarafların anlaşması durumunda üzerinde değişiklik yapılabileceği belirtildi.

Söz konusu iki ülkenin kendi komşularıyla münhasır ekonomik bölgelerini (MEB) sınırlandırma anlaşmaları yapmaları durumunda karşı tarafla istişare edilerek mevcut anlaşmada değişiklik yapılabileceği ifade edildi.

Ankara, Kahire ile Atina arasındaki anlaşmayı "yok hükmünde" tanımlıyor

Türk Dışişleri Bakanlığı, "İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır" açıklamasında bulunmuş, Atina ise Ankara ile Trablus arasındaki anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etmişti.

Mısır ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, 6 Ağustos'ta Mısır ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalamıştı.

18 Ağustos'ta Mısır Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu tarafından onaylanan söz konusu anlaşma, 27 Ağustos'ta da Yunanistan Meclisinde kabul edilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU