DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan: 'Kürt sorunu' lafı bugünkü rejimi en fazla rahatsız eden söz haline geldi

Diyarbakır 1. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Babacan, HDP'li belediyelere atanan kayyımlara tepki gösterdi. Babacan, "Kürt sorunu gittikçe büyüyor" dedi

Babacan, Diyarbakır 1. Olağan İl Kongresi'nde konuştu / Fotoğraf: DEVA Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır 1. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu.

6 yıl sonra başlatılan 'Kobani olayları' soruşturmasına ilişkin görüşlerini aktaran Babacan, "2014'te yaşanan şiddet olaylarının soruşturulmasına itiraz etmek hukuk devletini savunan hiç kimse için mümkün değildir. Ancak yargıdaki dosyalar da ülkeyi yönetenlerin ellerinde işlerine geldiği zaman kullanacakları baskı ve şantaj malzemesi olarak da kullanılamaz" dedi.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirten Babacan, "Ülkemizde bir adalet sorunu var! Haksızlık, hukuksuzluk almış başını gitmiş. İnsan hakları ayaklar altında. Özgürlüklerimizin her biri yavaş yavaş elimizden alınıyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kürt sorunu gittikçe büyüyor"

"Biliyorsunuz, 'Kürt sorunu' lafı bugünkü rejimi en fazla rahatsız eden söz haline gelmiş durumda" diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Neleri eksik ki? Ne diye hala Kürt sorunu deyip duruyorsunuz' diyorlar. Kabul etmeliyiz ki, mevcut iktidar partisinin ilk döneminde, Avrupa Birliği sürecinin hızlanmasının da katkısıyla, cesur reformlar gerçekleştirmişti. Peki şimdi durum ne? Bazı temel reformlar dışında çok fazla bir şey kalmadı geriye. Ülkeyi yönetenlerin son yıllardaki tarzı, üslubu, kendilerine buldukları yeni ortakların saplantıları doğrultusunda atılan adımlar, yeniden Kürt sorununu oluşturdu ve sorun gittikçe büyüyor.

Toplumun tüm kesimlerini etkileyen ve yeniden hızla büyüyen bir hukuk sorunun olduğuna dikkat çeken Babacan, "Adalet sorunumuz var. Hızla büyüyen bir eşit vatandaşlık sorunumuz var! Her şey 2005 yılında o günkü Başbakanın Diyarbakır konuşmasında ‘Kürt sorunu vardır ve benim sorunumdur’ sözleriyle başlamıştı. Ve her şey 2015’te aynı kişinin ‘Kardeşim ne Kürt sorunu ya? Artık Kürt sorunu yok, daha ne istiyorsun?’ sözleriyle bitti" ifadelerini kullandı.

"İktidar seçimle kazanamadığı her belediyeyi hukuksuzca ele geçirmeye çalışıyor"

Ak Parti'nin iktidara gelir gelmez gündeme getirdiği konuların başında yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin olduğunu hatırlatan Babacan, devamında şunları söyledi:

İktidar seçimle kazanamadığı her belediyeyi hukuksuzca ele geçirmeye çalışıyor. Seçimde kaybettiği şehirlere kayyum atıyor. Sadece belediye başkanları görevden alınmıyor, belediye meclisleri de çalışmaz hale getiriliyor. Vatandaş oy vermiş, birilerini meclise seçmiş, birilerini başkan seçmiş kimin umurunda.

"Son dönemde duyduklarımız 90’lı yılları çağrıştırıyor"

Van’da helikopterden atıldığı iddia edilen 2 vatandaşın konusuna da değinen Babacan, Şunları kaydetti:

Van'da, helikopterden atıldığı iddia edilen vatandaşlarımız hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınanlardan Servet Turgut, yoğun bakımdan çıkamadan ne yazık ki vefat etti. Yetkililer olayın soruşturmasının sürdüğünü söylüyor. Dosya hakkında gizlilik kararı olduğu için soruşturmanın hangi aşamada olduğunu da bilmiyoruz. Ama sorarım size, bildiğimiz kadarı bile, bize çok şey anlatmıyor mu? 2000’li yıllarda sıfırlanan işkencenin ve faili meçhul cinayetlerin geridönüşünün alarm zillerini duymuyor musunuz? Son dönemde duyduklarımız, 90'lı yılların karanlığında karakolların kapısından canlı girip bir daha çıkamayan kurbanları çağrıştırmıyor mu? Bu halk, bu şehir, bu bölge, bu ülke bunu hak etmiyor.

"Dil ve eğitime erişimin önündeki her türlü engeli kaldıracağız"

Konuşulan her dilin ve lehçenin bir zenginlik olduğunu ve DEVA Partisi olarak dilin öğrenilmesinin önündeki engelleri kaldıracaklarını kaydeden Babacan, şu ifadeleri kullandı:

Bu topraklarda konuşulan her bir dil, her bir lehçe bizim zenginliğimizdir. Resmi ve ortak dilimiz olan Türkçe’nin iyi öğretilmesinin yanında, anadili hakkı kapsamında bütün vatandaşlarımızın anadillerini kullanmaları ve geliştirmeleri için demokratik bir hukuk devletine yakışan bütün düzenlemeleri yapacağız. Dil de dahil olmak üzere eğitime erişimin ve eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki her türlü engeli kaldıracağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU