Zürafalar da nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara katıldı

“Bizler bu hayvanları seviyoruz ve insanların haberi olmaksızın sessizce soyları tükeniyor”

2016’da vahşi doğada sadece 97 binin üzerinde zürafa kaldı / Fotoğraf: AFP

Kayla Epstein – The Independent

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Enstitüsü, zürafaların Nesli Tehlike Altındaki Türler Sözleşmesi (Endangered Species Act) çerçevesinde kanunla koruma altına alınan gruplar listesine dahil edilebileceğini söyledi. 

The Independent’ın The Washington Post’tan aktardığına göre, Afrika’da çok sayıda ülkede yaşayan zürafaların nüfusu düzenli biçimde azalıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) zürafaları “savunmasız” türler olarak değerlendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IUCN’ye göre 2016’da vahşi doğada sadece 97 binin üzerinde zürafa kaldı ve nüfusları 1985’ten bu yana yüzde 36-40 oranında azaldı.

Pek çok sivil toplum kuruluşu Nisan 2017'de ABD Balık ve Vahşi Yaşam Enstitüsü'nden zürafaların korunmasını talep ederek 2 yıl süren bir mücadele başlatmıştı.

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Enstitüsü talebi değerlendirmesi için tanınan 90 günlük süreyi aşınca bazı sivil toplum kuruluşları Aralık’ta enstitüye dava açmıştı.

Perşembe günü alınan karar, enstitünün zürafaların listede yer alıp almayacaklarına dair kendi değerlendirmesini yapacağı anlamına geliyor. Değerlendirme süreci 12 ayı bulabiliyor.

 

 

Sivil toplum kuruluşlarının 2017’deki dilekçesine göre zürafalar yasal ve yasa dışı avlanmanın yanı sıra insani faktörler sonucu doğal yaşam alanlarının kaybolması nedeniyle de tehdit altında.

ABD merkezli Biyolojik Çeşitlilik Merkezi (Centre for Biological Diversity) Uluslararası Hukuk Direktörü Tanya Sanerib, “Bizler bu hayvanları seviyoruz ve insanların haberi olmaksızın sessizce soyları tükeniyor” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarının dilekçesine göre ABD ticareti zürafa türünün tehlike altına girmesinde büyük rol oynuyor. 2006-2015 yıllarında, ölü ve canlı olanlar dahil 39 bin 516 zürafa ABD’ye ithal edildi. Bunların arasında 21 bin 402 kemik oyması, 3 bin 8 deri parçası ve 3 bin 744 duvar süsü olarak kullanılan hayvan başı yer alıyor.

ABD’de zürafa parçalarının ithalatına dair neredeyse hiçbir kısıtlama bulunmuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU