CHP Sözcüsü Öztrak: Türkiye zulümle yönetiliyor, hükümet beğenmediği basın-yayın organlarına ceza yağdırıyor

CHP’li Öztrak, "Maraş'ın açılmasında geç kalınmıştır. BM kararları da dikkate alınarak Maraş çok daha önce açılabilirdi ama bunun bu tarihte yapılmasının seçimlerle bir ilişkisi olduğu da kesindir" dedi

Faik Öztrak / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin zulümle yönetildiğini ileri süren Öztrak, hükümetin beğenmediği basın-yayın organlarına ceza yağdırıldığını savundu. 

Haberlerinden rahatsız olunan gazetecilerin, aydınların hapse atıldığını ifade eden Öztrak, Müyesser Yıldız ve Osman Kavala'nın cezaevinde olmalarını eleştirdi.

"Meclis millettin iradesine saygı göstermeli"

Enis Berberoğlu'nun, haksız hukuksuz yere cezaevine girdiğini, çıktıktan sonra yeniden milletvekili seçilip dokunulmazlık kazandığını belirten Öztrak, buna karşın yürütmenin vesayeti altındaki yargının anayasaya aykırı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yetki ve haklarına tecavüz ettiğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Enis Berberoğlu'nun siyasi faaliyette bulunma görevinin engellendiği ve hakkının gasbedildiğinin teyit edildiğini dile getiren Öztrak, bu kararın ardından yargının bir an önce harekete geçmesi, TBMM Başkanı'nın da milletin iradesine uyması gerektiğini söyledi.

"İşsizlik gençlerimizi ezip geçiyor"

Milletin işsizlikle, zamlarla, borçlarla, artan yoksullukla görülmemiş bir buhranın içinde yaşadığını savunan Öztrak, "Son bir yılda işsiz vatandaşlarımızın sayısı 3 milyon kişi artarak 11 milyona dayanmış. Gerçek işsizlik oranımız yüzde 30,4 olmuş. Bir de işi olmayıp işte görünenler var. Ücretli zorunlu izine çıkartılan vatandaşlarımızın sayısı 3 milyonu bulmuş. Bu vatandaşlarımız ayda 1168 lirayla yaşama tutunmaya çalışıyor. İşsizlik en çok bu ülkenin umudu gençlerimizi ezip geçiyor" ifadelerini kullandı.

Milletin alım gücünün günden güne eridiğini söyleyen Öztrak, dolar ve avronun Türk lirası karşısında üst üste rekorlar kırarak yükseldiğini belirtti.

Orta Vadeli Program'da doların 2021'de 7 lira 68 kuruş, 2022'de 7 lira 88 kuruş, 2023'te 8 lira 2 kuruş olmasının öngörüldüğünü ancak doların daha bugünden 8 liraya dayandığını ifade eden Öztrak, üç yıl sonrası için verilen dolar değerine 10 günde ulaşıldığını kaydetti.

"Haraca dönüşen vergilerin hepsini düşüreceğiz"

Otomobil fiyatlarının dövize endekslendiğini ve bu nedenle her gün arttığını söyleyen Öztrak, üstüne bir de eklenen ÖTV artışlarını eleştirdi. Öztrak, "Buradan bir kez daha ilan ediyoruz, iktidara geldiğimizde haraca dönüşen bu haksız vergilerin hepsini indireceğiz" dedi.

Araç muayene ücretlerini de eleştiren Öztrak, "Araç muayenesi bile milletten haraç kesmeye dönmüş. Bir araç muayenesi için vatandaştan 342 lira alınır mı? Alıyorlar. Bir de egzoz gazı ölçümü için 80 lira veriyorsun. Ediyor 422 lira. Millet alenen soyuluyor" diye konuştu.

"Çin’den swap hattı açılması için sessiz kalındı"

Temel gıda ürünlerinin fiyatlarının da arttığını ancak bakan yardımcılarının TÜİK anketçilerinin sahaya çıkacakları gün talimatla marketlerdeki fiyatları düşürttüğünü iddia eden Öztrak, oynanmış verilerle de emekliye, memura, işçiye düşük maaş zammı verildiğini kaydetti.

Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskısını sonlandırması için 39 ülkenin Birleşmiş Milletlere mektup yazdığını, bunlar arasında Türkiye'nin bulunmadığını dile getiren Öztrak, Çin'den swap hattı açılması için sessiz kalındığı iddiasında bulundu.

"CHP iktidarında devletimiz akılla, istişareyle, liyakatle yönetilecek"

TBMM'ye bütçede fonksiyonel sınıflandırmayı ortadan kaldıran bir düzenleme getirildiğini, düzenlemeyle yollara, köprülere, şehir hastanelerine ne kadar ödeme yapılacağının artık görülemeyeceğini savunan Öztrak, milletin gerçekleri öğrenmesini engellemenin zulüm olduğunu söyledi.

CHP iktidarında devletin akıl, istişare ve liyakatle yönetileceğini aktaran Öztrak, devamında şunları söyledi:

Yepyeni ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistem bunun ilk adımı. Bu topraklarda herkes, malından, mülkünden, canından emin olarak huzur içinde yaşayacak. Devletin çökertilen adalet direğini yeniden ayağa kaldıracağız. Hukuku üstün kılacağız. Millete hesap vermekten korkmayacağız. Sayıştayı gerçek işlevine kavuşturacağız. Meclis'te bir Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Bu komisyonun başına da ana muhalefet partisinden birini getireceğiz.

"Bize göre Maraş'ın açılmasında geç kalınmıştır"

KKTC'de Maraş'ın açılmasıyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın seçime müdahale tepkisinde bulunduğu ve "Çözüm için Rumlara bir miktar toprak verilmeli" dediği belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine Öztrak, "Bize göre Maraş'ın açılmasında geç kalınmıştır. Birleşmiş Milletler kararları da dikkate alınarak Maraş çok daha önce açılabilirdi ama bunun bu tarihte yapılmasının seçimlerle bir ilişkisi olduğu da kesindir" ifadelerine yer verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU