Demirtaş: Sürekli HDP'yi suçlu göstermeye çalıştılar ama gerçekler hiç de anlatıldığı gibi değil

Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili videolu bir mesaj paylaştı

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6-8 Ekim Kobani olaylarıyla ilgili suçlamalara cevap verdi.

Yaklaşık 4 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda "Bugüne kadar hep algı ürettiler" dedi.

Demirtaş iletisinde, "Sürekli olarak HDP'yi suçlu göstermeye çalıştılar. Bugüne kadar hep algı ürettiler. Ama gerçekler, hiç de anlatıldığı gibi değildi" ifadelerine yer verdi.

"Kobani (Ayn el-Arab) eylemleri"

Irak Şam İslam Devleti, (IŞİD) 2014 Haziran'ında üç koldan bombalı araçlarla Kobani'ye saldırı düzenledi.

Saldırılar haftalarca devam ederken Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'ye Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen hükümete tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışma yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemler; Ankara, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinde ağırlıklı olarak ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre "Kobani olayları" olarak ifade edilen eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre ise 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasındaki eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. "Kobani olayları" sırasında hayatını kaybedenler arasında Yasin Börü ve arkadaşları yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce 6-8 Ekim 2014'teki "Kobani olaylarına" ilişkin soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar vermişti.

Selahattin Demirtaş, tutuklandıktan sonra mahkemedeki ifadesinde 6-8 Ekim olaylarının kendi çağrısı üzerine yaşandığı iddiasının "büyük bir asparagas" olduğunu ifade ederek, "Böyle bir şey yok. '6-8 Ekim: HDP, Demirtaş' büyük bir asparagastır, yalandır, illüzyondur. Ortada olan gerçek şudur; katledilmiş, vahşice ve sinsice katledilmiş 52 insanımız var, yüzlerce yaralı var, yakılmış yıkılmış işyerleri, evler var. Bunların yüzde 90'ı HDP'lidir. Yani doğrudan HDP'li kitle hedeflenmiştir. HÜDAPAR'lılar da provokasyon için vahşice katledilmiştir. Olayların en yakıcı kısmı budur. Bu gerçektir. Provokasyon olduğu gerçektir. Ama geri kalan her şey illüzyondur, sahtedir. AKP eliyle, talimatıyla medya aracılığıyla yaratılmış bir algıdan ibarettir" demişti.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU