Şişecam grevi, “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu olduğu” gerekçesiyle 60 gün ertelendi

Şişecam’a ait Mersin soda ve krom işletmesi ile Adana tuz işletmesinde bugün gerçekleşmesi planlanan Petrol-İş Sendikası grevi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ertelendi

Şişecam’a ait Mersin soda ve krom fabrikası çalışanları/ Fotoğraf: Twitter_@petrolis_merkez

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş’ye ait Mersin Akdeniz mevkiinde yer alan soda ve krom üretim tesisiyle, Adana Seyhan Arabali mevkiindeki tuz işletmesindeki grev kararları, “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğü gerekçesiyle 60 gün süreyle erteledi.

Erteleme kararı 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereği alındı. Söz konusu maddede yer alan ifade şu şekilde: Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri (Petrol-İş) Sendikası’ndan 14 Eylül’de yapılan açıklamada 1969’dan bu yana Şişecam’ın alt kuruluşu olarak faaliyet gösteren Soda Sanayii A.Ş. ile haftalarca devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı duyurulmuştu. 

Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sekizinci oturumu sonrası yaptığı açıklamada 9 Ekim’de greve gidileceğini belirtmişti. 

Grev kararı, Soda Sanayi A.Ş.’ye bağlı Soda, Kromsan Fabrikaları ve Tuz İşletmesindeki temsilci ve yöneticiler ile birlikte alınmıştı. 

İki yıl önce de yasaklanmıştı 

Cam sanayisinin ana ham maddelerinden sodanın üretiminin yapıldığı Soda Sanayii A.Ş. çalışanlarının 2018’deki grevi de "milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle 17 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmişti.

Sendika, 60 günlük ertemelenin grev hakkının fiilen askıya alınması olduğunu belirterek karara tepki göstermişti



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU