Ankara-İstanbul uçuşunda korku dolu dakikalar

Uçuşlarda gecikmeler yaşandı, iniş yapacak uçaklar dakikalarca havada tur attı. Independent Türkçe, PC2675’teki yolculardan birine ulaştı. İsmini vermek istemeyen yolcu yaşadıklarını anlattı

Fotoğraflar: Independent Türkçe

İstanbul’daki yoğun yağış hava trafiğini olumsuz etkiledi. Pek çok uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapamayıp, İstanbul üzerinde turlar atarken kimi uçaklar Sabiha Gökçen’i teğet geçerek Ankara’ya iniş yaptı. En büyük kabussa saat 22.00’de Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkan Pegasus’un PC2675 numaralı uçuşunda yaşandı.

İstanbul’da bugün akşam saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış ve yer yer fırtınaya dönüşen şiddetli rüzgar vardı. Meteoroloji'nin önceden yaptığı dolu ve yağmur uyarılarına rağmen pek çok yurttaş yağmura hazırlıksız yakalanırken en büyük sıkıntıysa havayollarında yaşandı.

Viyana ve Hatay uçakları Ankara’ya yöneldi

Uçuşlarda gecikmeler yaşanırken, iniş yapacak uçaklar dakikalarca havada tur attı. Pegasus Havayolları’nın Viyana-Sabiha Gökçen seferini yapan TC-AZP tescilli Boeing 737-82R tipi uçağı ve AnadoluJet’in Hatay-Sabiha Gökçen seferini yapan TC-JZJ tescilli Boeing 737-8AS tipi uçağı olumsuz hava koşulları sebebiyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na yöneldi.

WhatsApp Image 2020-10-09 at 00.48.03.jpeg
Sabiha Gökçen'in üzerindeki uçakların havadaki turu, İstanbul semalarında yoğunluk oluşturdu (FlightRadar24)


En büyük kaossa Pegasus havayollarının TC-CPE tescilli Boeing 737-82R tipi uçağında yaşandı. 22.00’de Esenboğa’dan kalkan uçaktaki yolcular her zamanki gibi bir uçak yolculuğu bekliyorlardı. Ne var ki, normalde 23.00’de inmesi gereken uçak İstanbul üzerine geldiğinde bir türlü iniş yapamayarak manevra yapmaya başladı.

“Yaralananlar oldu”

Sabiha Gökçen havalimanına iniş yapamayan uçak İstanbul üzerindeki turlarında şiddetli fırtınaya yakalandı. Şimşekler ve sarsıntılarla arasındaki yolculuk tam 1 saat 59 dakika sürdü. Kayıtlara göre aynı güzergahta bir gün önceki sefer 41 dakika sürmüştü.
 

WhatsApp Image 2020-10-09 at 01.04.28.jpeg
Boeing 737-82R, İstanbul üzerinde defalarca tur attı (FlightRadar24)


Ne var ki tek sorun uçuşun uzunluğu değildi. Uçak 00.17’de nihayet Sabiha Gökçen’e iniş yaptığında fenalaşan ve yaralananların olduğu görüldü. İnişin hemen ardından sağlık ekipleri hemen ambulansla yaralıların yardımına koştu.

WhatsApp Image 2020-10-09 at 00.47.08.jpeg
Sağlık ekipleri ambulansla yaralıların yardımına koştu. Fotoğraf: Independent Türkçe


“Sarı ışıkların arasında kaldık”

Independent Türkçe, korkunç yolculuğu yaşayan yolculardan birine ulaştı. İsmini vermek istemeyen yolcu yaşadıklarını şöyle anlattı:

Uçağa ilk bindiğimde yanımdaki kadın yolcu ilk uçuşu olduğunu, yardımcı olmamı istedi. Emniyet kemerini bağladım. 40 dakika sürecek hiç merak etmeyin dedim. Sanırım en büyük şoku o yaşadı. Sabiha Gökçen’e inmeyi beklerken, şimşek olduğunu tahmin ettiğimiz sarı ışıkların arasında kaldık. Uçak bir hayli yükseldi oldukça da sarsılıyordu.

Pilot tarafından yolcular arasında doktor ve sağlık çalışanı olup olmadığının sorulduğunu aktaran yolcu sözlerine şöyle devam etti:

Uçağın arka tarafında bir hareketlenme oldu. Hostesler de ilk yardım çantası taşıyordu. Sanıyorum birkaç kez daha inmeyi denedik. Uçak sarsıldıkça çok sayıda yolcu istifra etti. Fenalaşanlara şekerli su verildi. Pilot Sabiha Gökçen’e hava muhalefeti nedeniyle iniş yapılamadığını yolcuların sabrını rica ettiklerini söyleyen bir anons yaptı. Endişeye gerek olmadığın da söyledi.

WhatsApp Image 2020-10-09 at 00.46.53 (1).jpeg
Sağlık ekipleri uçağın içinde yaralılara müdahale ediyor. Fotoğraf: Independent Türkçe


Ne var ki bu uyarılar yolcuları sakinleştirmeye yetmemiş, Independent Türkçe’ye konuşan yolcu, lunaparktaki roller coaster’lar gibi sarsıldıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

Uçak sarsıldıkça feveran edenler oldu, kelime-i şehadetler ve bismillah sesleriyle, öğürenler ve istifra edenlerin sesleri birbirine karışıyordu. Kovid riski nedeniyle maskeleri çıkarmaktan da korkuyorduk. Fenalaşan su içip, kusup geri maskesini takıyordu. Ben de bir kez bayıldım. Yanımdaki ilk kez yolculuk yapan yolcu, bana sürekli ‘ölecek miyiz’ diye soruyordu. Derken nihayetinde yere indik. Ama uçaktan çıkamadık çünkü yaralılar ve rahatsızlananlar olduğu önce onların tahliye edileceğini sonra inebileceğimiz söylendi. Uçağımıza ambulans yanaştı sağlık çalışanlarının elinde kanlanmış bezler gördüm.

Haberimiz yayına hazırlandığı sırada kabus gibi bir yolculuk yaşayan Ankara-İstanbul uçuşu yolcuları evlerine varsa da halen hava koşulları nedeniyle havalimanı üzerinde tur atmakta bulunan uçaklar bulunuyordu.

 

WhatsApp Image 2020-10-09 at 01.05.48.jpeg
Bu akşam Sabiha Gökçen civarındaki hava durumu böyleydi


'Pilot ve kabin ekibinin işlerini mükemmel yaptığını düşünüyorum'
Independent Türkçe'ye konuşan yolcu, pilotun sürekli anonslarla yolcuları sakinleştirmeye çalıştığını ve hosteslerin de ellerinden geleni yaptığını söyledi. Zorlu yolculuğun sonunda inişin ardından yolcular pilotu coşkuyla alkışladığını söyleyen yolcu, "Benzer bir durumu Amerika'da yaşadığımda kabin ekibi ortadan kaybolmuştu, bu defa yolcularla sürekli ilgilenen bir kabin ekibi vardı" diye konuştu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU