Trump’ın gelini: Mülteciler Almanya’nın başına gelmiş “en kötü şeylerden biri”

“Donald Trump aynısı burada da olmasın diye çalışıyor”

Eric Trump ve Lara Trump / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump’ın gelini ve 2020 yeniden adaylık kampanyasının yüzü Lara Trump, Almanya’nın mültecileri kabul etmesini eleştirerek Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göçmen politikalarının ülkeyi “çöküşe” götürdüğünü söyledi.

Donald Trump’ın oğlu Eric Trump’ın eşi Lara Trump, ABD’nin göç gündemini tartışmak üzere Fox Business kanalındaki bir programa katıldı. Lara Trump, 2015’teki mülteci akınına ilişkin tartışmalı açıklamalarda bulundu.

Almanya’nın ülkeye kabul ettiği göçmen ve mültecilerle ilgili konuşan Lara Trump, “Bu, Almanya’nın çöküşüydü. Almanya’nın başına gelmiş en kötü şeylerden biriydi” dedi. Lara Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başkan bunun farkında. Aynısı burada da olmasın diye çalışıyor. Kongre kendine gelmeli ve Amerikan halkı için doğru şeyi yapmalı.”

Lara Trump’ın yorumları, sosyal medyada anında tepki gördü. Kullanıcılar, Nazi rejiminin yükselişini, II. Dünya Savaşı’nı, Yahudi Soykırımı’nı ve Almanya’yı sarsan diğer tarihi felaketleri hatırlatan eleştirilerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lara Trump’ın açıklamalarının aksine, Ekim 2018’te yayımlanan bir araştırma göçmen akınının Alman ekonomisine katkı sağladığını ortaya koymuştu.

Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nün yürüttüğü araştırmaya göre, ülkenin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) rakamları AB göçü sayesinde 2011’den 2016’ya kadar her yıl ortalama yüzde 0,2 oranında arttı.

Angela Merkel, 2016’da yaptığı bir konuşmada, “Takındığımız insani duruştan vazgeçmek daha kötü sonuçlara yol açabilir” diyerek ülkesinin göçmenlere kapı açma kararını savunmuştu.

Lara Trump, Merkel’in ülkesindeki mülteci sayısının artmasına izin vermemesi gerektiğini öne sürerken bir yandan da ABD Başkanı Donald Trump’ın göç konusundaki ödün vermez duruşunu tekrarlamış oldu.

ABD hükümeti, Meksika sınırında sığınma talebinde bulunan mülteci ve göçmen sayısını keskin bir şekilde azaltmaya çalışmış, Donald Trump açıkça ülkenin güney sınırını kapama tehditlerinde bulunmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU