Piyasalarda yeniden rekor günü: Dolar 7,94'ü; Euro, 9 lira 35 kuruşu geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katarlı bir yayın organına verdiği röportajda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda asla geri adım atmayacağını açıklamasının ardından dövizde yeni rekor kırıldı

Fotoğraf: Unsplash

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci teşvik paketi için devam eden görüşmeleri durdurmasının ardından dün tarihi zirveyi gören dolar ve euro, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla rekor tazeledi. 

Gün içinde en düşük 7,87 lira seviyesine kadar çekilen dolar/TL kuru, 7 lira 94 kuruş seviyesini aştı. Geçen haftayı 9 lira 11 kuruş, çarşamba gününü ise 9 lira 27 kuruş seviyesinde kapatan euro/TL, 9,35 liraya kadar çıktı. 

Geçen haftalarda ilk kez 10 lirayı aşan İngiliz sterlini ise TL karşısında 10,2989'a kadar çıktı. 

Çeyrek altında alış 783, satış ise 790 liradan gerçekleşiyor. Gram altın ise 482 lirayı geçti. 

TL'de dolar karşısında dün yaklaşık yüzde 1 değer kaybı yaşanırken, benzer para birimlerinde yüzde 1'i aşan değer kazançları bulunuyor.

TL'de negatif ayrışmaya neden olan jeopolitik gelişmeler arasında AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor.

Erdoğan: Doğu Akdeniz, Türkiye'nin asla geri adım atmayacağı bir meseledir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında gittiği Kuveyt ve Katar temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Erdoğan, Katar’da İngilizce olarak yayın yapan The Peninsula gazetesine dönmeden önce verdiği röportajda Türkiye-Katar ilişkilerinin yanı sıra Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve terörle mücadele politikası ile bölgesel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

“Türkiye askeri varlığıyla sadece Katar'ın değil, bütün Körfez bölgesinin istikrarına ve barışına hizmet etmektedir”  diyen Erdoğan, “Kaos hesapları yapanlar dışında hiç kimse, Türkiye'nin ve Türk askerinin Körfez'deki mevcudiyetinden rahatsız olmamalıdır” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de devam ettiği ve Avrupa Birliği’nin eleştiri oklarının hedefindeki doğalgaz arama faaliyetleri hakkında da konuşan Erdoğan, "Doğu Akdeniz’de kararlılığımızı görenler ve ülkemize geri adım attıramayacağını anlayanlar diyalog çağrılarımıza kulak vermek zorunda kaldı" diye konuştu. 

Erdoğan’ın Azerbaycan-Ermenistan arasında devam eden çatışmaya yorumu ise "Ermenistan’ın aldığı ağır hezimetin ardından Türkiye’yi de çatışmanın içinde gösterme gayreti, yaşadığı sıkışmışlık ve çaresizliğin ispatı” oldu. 

Jeopolitik gerilim artıyor

Avrupa Komisyonu Türkiye için yıllık değerlendirmesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden uzaklaşmaya devam ettiğini belirtti.

Öte yandan bugün itibarıyla 1974 yılında Kıbrıs Harekatı sonrasında kapatılan Maraş'ın yeniden açılacak olmasının da ilişkilere etkisi piyasada tarafından izleniyor.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin gerilmesine neden olan, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin akibetine ilişkin gelişmeler de piyasada endişe kaynağı.

NATO müttefiki iki ülke arasındaki ilişki geçen sene Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle bozulmuş; ABD Türkiye'yi yaptırım uygulamakla tehdit ederken, F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.



Independent Türkçe, AA, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU