Erdoğan: Suriye topraklarında kalıcı değiliz

"Kriz kalıcı olarak çözüldüğünde bizim de Suriye'deki varlığımız sona erecektir"

Erdoğan'ın Katar’ın başkenti Doha’ya gerçekleştirdiği günübirlik ziyareti kapsamında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşmesinden. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  geçen günlerde "Halen var olan terör bölgeleri ya bize söz verildiği şekilde temizlenir ya da biz gider bunu kendimiz yaparız" ifadelerini kullandığı Suriye için yeni bir açıklama yaptı ve "kalıcı değiliz” mesajı verdi.

Erdoğan, Katar'da bir gazeteye verdiği söyleşide Türkiye'nin dış gündemine dair açıklamalarda bulundu.

"Türkiye askeri varlığıyla sadece Katar'ın değil, bütün Körfez bölgesinin istikrarına ve barışına hizmet etmektedir” diyen Erdoğan, "Kaos hesapları yapanlar dışında hiç kimse, Türkiye'nin ve Türk askerinin Körfez'deki mevcudiyetinden rahatsız olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye topraklarında kalıcı olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı "Kriz kalıcı olarak çözüldüğünde bizim de Suriye'deki varlığımız sona erecektir” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca şunları söyledi:

  • Libya'da meşruiyet kazanacak, darbeciler kaybedecektir.
  • ABD ile terörle mücadele, demokrasi, istikrarsızlık ve çatışmaların sonlandırılması gibi başlıklarda çalışmaya devam edeceğiz.
  • Doğu Akdeniz'de kararlılığımızı görenler ve ülkemize geri adım attıramayacağını anlayanlar diyalog çağrılarımıza kulak vermek zorunda kaldı.
  • Ermenistan'ın aldığı ağır hezimetin ardından Türkiye'yi de çatışmanın içinde gösterme gayreti, yaşadığı sıkışmışlık ve çaresizliğin ispatı.

"ABD ile her alanda beraber çalışacağız"

Erdoğan, Ankara-Washington ilişkileri ve NATO hakkında şu değerlendirmede bulundu:

Sadece ABD de değil, bazı NATO müttefiklerinin de terör örgütü PKK/PYD/YPG ile iş birliğini sürdürmesinin ve FETÖ mensuplarını himaye etmesinin ittifak dayanışmasını zehirlediği ortadadır. Her iki meselede de bir müttefik olarak bizim beklentimiz ülkemizle güçlü bir dayanışmanın sergilenmesiydi, maalesef beklentimiz karşılanmadı. Hatta terör örgütü PKK-YPG Amerikan yönetimindeki bazı çevreler tarafından Suriye'de bir ortak gibi görüldü, desteklendi, himaye edildi. Özellikle eski yönetim bakiyesi kimi askeri ve güvenlik bürokrasisi bu konularda uzlaşmaz bir tutum sergiledi. Öte yandan Sayın Trump'ın göreve gelmesiyle ikili ilişkilerimizde müspet bir hava yakaladık. Hem bölgesel konularda hem de ticaretten yatırımlara kadar pek çok meselede tutumlarımız giderek daha fazla örtüşüyor. Ayrılıklardan ziyade ortak çıkarlarımıza odaklanıyoruz.

ABD Başknı Trump ile ikili ticareti 100 milyar dolara çıkarma hedefi belirlediklerini anımsatan Erdoğan, "Bu hedefi tutturmakta da kararlıyız. NATO dahil her platformda ABD ile terörle mücadele, demokrasi, istikrarsızlık ve çatışmaların sonlandırılması gibi başlıklarda beraber çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU