11 gün geride kaldı, cephe hattında çatışmalar sürüyor

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 11 gündür süren operasyonun bilançosunu açıkladı. Çok sayıda Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiği, çok sayıda tank ve silah sisteminin de imha edildiği aktarıldı

Fotoğraf: AA

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerginliğin 11 günü geride kalırken, cephe hattında çatışmalar devam etti,

Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, bölgedeki son durumu anlattı.

Çok sayıda Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiği, teçhizat ve silahların imha edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Azerbaycan ordusu 27 Eylül-7 Ekim'de Ermenistan'ın 250 tank ve zırhlı aracını, 270 top ve füze sistemini, 60 hava savunma sistemini, 11 komuta yönetim ve gözlem mıntıkasını, 8 mühimmat deposunu, yaklaşık 150 askeri kamyon ve aracını, bir S-300 sistemini imha etti.

Bombalardan kaçıp okullara sığındılar

Azerbaycan ordusunun son birkaç günde elde edilen başarıları genişletmek için cephenin çeşitli yönlerinde operasyonlarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Ermenistan ordusun yerleşim yerlerine füze ve topçu saldırısının sürdüğü belirtildi.

Çatışma bölgesine yakın köylerde yaşayan ve Ermenistan ordusunun saldırılarına maruz kalan Azerbaycanlılar, can güvenlikleri için okul ve kamu binalarına sığınıyor.

Tüm ülkelerin anayasa mahkemesine mektup

Azerbaycan Anayasa Mahkemesi, tüm ülkelerin anayasa mahkemelerine bir bildiri göndererek, Ermenistan işgali ve bölgede yaşananları anlattı.

Azerbaycan ordusunun işgal altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı operasyonla ilgili diğer ülkelerin anayasa mahkemelerine bildiri gönderdi. 

İşgal altındaki Dağlık Karabağ ve etrafındaki illerin BM, Avrupa Konseyi, AGİT, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanındığı belirtilen bildiride, BMGK'nin Ermenistan ordusunun Azerbaycan topraklarını kayıtsız şartsız boşaltmasını öngören dört kararı bulunduğu da hatırlatıldı

Ermenistan işgali yüzünden 1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı aktarılan bildiride, Ermenistan güçlerinin 26 Şubat 1992'de Hocalı'da 613 sivili vahşice katlederek insanlık suçu işlediği vurgulandı.

Bildiride, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik askeri provokasyonlarının son zamanlarda düzenli hale geldiğine işaret edilerek Dağlık Karabağ bölgesinden uzaktaki Azerbaycan şehirlerine yapılan ağır top atışlarının askeri ve sivil can kayıplarına neden olduğu kaydedildi. 

 

thumbs_b2_0c1d4397d634b30d1dd8ceeb961a84f8.jpg
Fotoğraf: AA

 

Operasyon yükümlülüklere  uygun yürütülüyor

Ermenistan hükümetinin AGİT Minsk Grubu kapsamında yapıcı görüşmeler yapmayı tamamen reddettiği ifade edilen bildiride, Azerbaycan operasyonun amacı, “ülkenin toprak bütünlüğünü uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde yeniden tesis etmek ve vatandaşlarının güvenliğini, barışını ve istikrarını sağlamak” olduğu aktarıldı.

Açıklamada operasyonların sivillere ve sivil altyapıya yönelik olmadığına dikkat çekilen bildiride, operasyonların uluslararası insancıl hukuk ilkelerine ve Cenevre Sözleşmesinden doğan yükümlülüklere uygun olarak yürütüldüğü vurgulandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU