AİHM Ermenistan'ın geçici tedbir başvurusunu kabul etti, Türkiye'den tepki geldi

Dışişleri Bakanlığı AİHM’in aldığı kararın hukuki dayanaktan tamamen yoksun olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan'ın dolaylı yoldan Dağlık Karabağ çatışmasına katıldığı iddiasıyla Türkiye için istediği geçici tedbir başvurusunu kabul etti.

AİHM Türkiye dahil çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan tüm ülkelerin sivil haklarının ihlaline yol açan eylemlerden kaçınmaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, mahkemenin aldığı ihtiyati tedbir kararı hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Aksoy, "AİHM Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları çerçevesinde ülkemiz aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında bugün aldığı karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur" ifadesini kullandı.

Aksoy şunları kaydetti:

Ermenistan’ın temelsiz iddialarını desteklemek amacıyla sunduğu sosyal medya paylaşımları ile basın kesitlerine dayanarak ve hiçbir şekilde Hükümetimizin görüşüne başvurmadan aldığı kararla AİHM, inandırıcılığına ve itibarına darbe vurmuştur. AİHM, çatışmalara doğrudan veya dolaylı olarak müdahil olan taraflara ve bu çerçevede Türkiye’ye çağrıda bulunurken, hukuki temellerden uzaklaşarak siyasi saiklerle hareket etmiş ve sahadaki gerçeklerden kopuk olduğunu göstermiştir. AİHM, ne yazık ki, malum çevrelerin hukuku suistimal etme çabalarına alet olmuş ve 70 yıllık tarihinde insan hakları alanında elde ettiği itibarını lekelemiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU