Kırgızistan Devlet Başkanı Ceenbekov: Ülkede darbe girişimi gerçekleşti

Milletvekili seçim sonuçlarının protesto edildiği Kırgızistan’da Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkesinde darbe girişiminde bulunulduğunu belirtti

Pazar günü gerçekleşen milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklamamasında sonra protesto gösterilerinin başladığı Kırgızistan'da iç karışıklık devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı sarayı ve parlamento da olay çıkartan protestocular, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev cezaevinden çıkarttı. 

Olayların devam ettiği ülkede halka hitap eden Ceenbekov, ülkesinde bir darbe girişiminde bulunulduğunu söyledi.

Ceenbekov, "Geçtiğimiz gece birtakım siyasi güçler, seçimlerin arkasına sığınarak Kırgızistan'da iktidarı ele geçirmeye çalıştı" dedi.

Devlet Başkanı Ceenbekov, Merkez Seçim Komitesi'ne seçimlerde bir hile olup olmadığını detaylı bir şekilde incelemeleri, gerekirse sonuçları iptal etme önerisinde bulundu. 

Esik Başkan.jpg
Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev cezaevinden çıkartıldı / Fotoğraf: AA 

"Siyasi partilerin liderlerini taraftarlarını sakinleştirmeleri ve toplandıkları yerlerden götürmeleri çağrısı yapıyorum" diyen Ceenbekov, "Tüm yurttaşlarımı barışı muhafaza etmeye ve provokatif güçlerin çağrılarına uymamaya çağırıyorum. Ülkemizin barışı ve toplumumuzun güvenliği en önemli hususlar. Tüm güçleri ülkemizin akıbetini, siyasi hırslarından öncelikli tutmaya ve hukuki davranmaya çağırıyorum" diye konuştu. 

Ceenbekov ayrıca tüm sorunların barışçıl yolla ve hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Milletvekili seçim sonuçları iptal edildi

Ülkede yapılan parlamento seçim sonuçlarının iptal edildiği bildirildi. Merkez Seçim Komisyonunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, 4 Ekim'de yapılan milletvekili seçim sonuçlarının iptal edildiği kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Muhalifler, "Koordinasyon Kurulu" oluşturuldu

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerin kamu kurumlarını işgali sürerken, ülkede durumun kontrol altına alınması için "Koordinasyon Kurulu" oluşturuldu.

Eski başbakanlardan Ömürbek Babanov ve Temir Sariyev'in de yer aldığı Koordinasyon Kurulunun başına Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov getirildi. 

Madumarov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Koordinasyon Kurulunun amacının ülkede durumun kontrol altına alınması ve hukuki zemine oturtulmasının yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un başkanlığındaki hükümetin istifasını talep etmek için eski meclis üyelerini bir araya getirmek olduğunu bildirdi. 

Bu arada, Dastanbek Cumabekov'un başkanlığındaki meclis üyelerinin bugün bir otelde toplanacağı belirtildi. 

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan seçimlerin sonuçlarını tanımayan 12 siyasi partinin taraftarları, düzenledikleri gösterinin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamentoyu işgal etmişti.

Polisin protestoculara gaz ve ses bombalı müdahalesi sonucunda 1 kişi yaşamını yitirmiş, 590 kişi yaralanmıştı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU